Woonplaatsonderzoek door de Nederlandse fiscus

Woonplaatsonderzoek door de Nederlandse fiscus

Wist u dat de Nederlandse belastingdienst (belastinginspecteur) woonplaatsonderzoek kan doen om vast te stellen of u wel of niet  (fiscaal) ingezetene van Nederland bent ?

De belastingdienst moet hiertoe relevante feiten en omstandigheden naar voren brengen en deze aannemelijk maken. Om gegevens boven water te krijgen kan de belastingdienst ver gaan en is een correcte belastinginning belangrijker dan uw privacy (volgens uitspraak in hoger beroep).

Het is aan de Nederlandse belastingdienst (belastinginspecteur)  om te bewijzen of de belastingplichtige al of niet in Nederland zijn fiscale woonplaats heeft. De belastingdienst moet hiertoe relevante feiten en omstan-digheden naar voren brengen en deze aannemelijk maken.

Sommige landgenoten verblijven het grootste gedeelte van het jaar in het buitenland, maar blijven toch in Nederland ingeschreven staan in de Basis Registratie Personen (=BRP) vanwege hun recht op uitkeringen, AOW- opbouw, zorgverzekering, toeslagen etc. óf staan juist niet meer in Nederland ingeschreven om mogelijke Nederlandse belastingaanslagen te ontlopen.

Maar mag dat wel en hoe controleert de Nederlandse belastingdienst ?

Op 17 december 2018 is onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) meer inzicht gegeven op welke wijze de Nederlandse belastingdienst de fiscale woonplaats vaststelt en hoe de inspecteur invulling geeft aan het woonplaatsbegrip. Om de fiscale woonplaats vast te stellen kan er een woonplaatsonderzoek worden uitgevoerd.

Eén enkel feit is op zichzelf niet doorslaggevend. Er wordt gekeken naar meerdere omstandigheden en criteria.

Omstandigheden, die hierbij een rol spelen zijn:

■  Duurzame woongelegenheid (Dit kan een koophuis, huurhuis, maar ook een hotelkamer zijn).

■  Waar wonen de partner en de kinderen van de belastingplichtige

■  Feitelijk verblijf; hierbij kijkt men niet alleen naar het aantal dagen van verblijf in Nederland, maar ook waar men tijdens zijn verblijf in Nederland zijn/haar tijd aan besteed.

Zo is in hoger beroep zelfs bepaald, dat de Stichting Museumkaart moet meewerken aan een woonplaatsonderzoek van een houder van de museumjaarkaart.  De rechter ging mee in de redenering van de Belastingdienst dat het recht om correct belasting te heffen in dit geval gaat boven het recht op privacy. In betreffende zaak zijn inmiddels de bezoekgegevens overgedragen aan de Belastingdienst.

Kortom de belastingdienst haalt alles uit de kast om te bewijzen of u wel of niet fiscaal ingezetene van Nederland bent.

 

Wilt u meer weten over de juridische, fiscale, financiële en sociale verzekeringsconsequenties van  wonen in het buitenland ? 

Lees er dan alles over in de emigratie-handboeken van uitgeverij Guide Lines

 

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/c-2702948/landenpublicaties

OVERZICHT TITELS:

 Handboeken Duitsland

► Handboeken Frankrijk

► Handboeken Griekenland

 Handboeken Hongarije

► Handboeken Italië

 Handboeken Oostenrijk

► Handboeken Portugal

► Handboeken Spanje

► Handboeken Zuid-Afrika

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel