Woonlandfactor Frankrijk voor Nederlandse zorgpremie verhoogd

Woonlandfactor Frankrijk van 0,82 naar 0,93

De Nederlandse zorgpremie van Nederlanders die in een verdragsland wonen en pensioen of uitkering uit Nederland ontvangen (de zogenaamde verdragsgerechtigden) is gebaseerd op wat Nederlanders in Nederland betalen vermenigvuldigd met de woonlandfactor.

De woonlandfactor voor Frankrijk is de laatste 2 jaar omhoog gegaan van 0,75 in 2016 naar 0,82 in 2017 tot nu 0,93 in 2018.

Dit betekent een verhoging van 23% in 2 jaar.

Omdat het zorgniveau in Frankrijk een stuk lager ligt dan in Nederland (ca. 60% van het dekkingsniveau vergeleken met Nederland), betaalden Nederlanders de afgelopen jaren een lagere premie dan wanneer ze in Nederland zouden hebben gewoond.

Dat was logisch en eerlijk. Maar nu de woonlandfactor bijna op 1 staat betalen Nederlanders in Frankrijk bijna hetzelfde aan zorgpremie als in Nederland.

Dit wordt door Nederlanders in Frankrijk als onrechtvaardig beschouwd, want willen Nederlanders in Frankrijk volledig gedekt zijn volgens het Nederlands zorgniveau moeten Nederlanders in Frankrijk een aanvullende verzekering (Mutuelle) afsluiten.

De Franse dekking is de afgelopen echter niet verhoogd, en toch is de woonlandfactor omhoog gegaan. Hoe kan dit ?

Dit komt, omdat de woonlandfactor niet is gebaseerd op de verhouding van de zorgdekking tussen beide landen,  maar op de verhouding van de gemiddelde zorgkosten in Frankrijk en in Nederland.

In Nederland is de zorgwet de afgelopen jaren veranderd. De AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) is opgeheven en hiervoor in de plaats is de WLZ (Wet Langdurige Zorg) gekomen.

Slechts een gedeelte van de AWBZ dekking is ondergebracht in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Deze WMO wordt nu door de Nederlandse gemeenten verzorgd en valt niet meer onder de zorgkosten. Hiermee zijn de zorgkosten in Nederland verhoudingsgewijs gedaald vergeleken met de zorgkosten in Frankrijk. Vandaar een stijging van de woonlandfactor.

 

Wat

Hoeveel

Nominale bijdrage Zorgverzekeringswet

€ 109,33    per maand

Woonlandfactor Frankrijk

0,9262 

Vaste Zvw bijdrage

€ 101,26 per maand

(= € 109,33 x 0,9262)  

 

Bron: FANF / CAK

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel