Kosten van levensonderhoud Griekenland

25-01-2022

Vergelijking kosten van levensonderhoud tussen Nederland en Griekenland

Werkt u ook steeds harder voor steeds minder en is uw portemonnee ook steeds sneller leeg?  Dan toch maar eens in Griekenland kijken !

Afgelopen jaren zal iedereen wel gemerkt hebben, dat je steeds harder moet werken voor steeds minder en dat er ook van de AOW en het pensioen steeds minder overblijft.  De economie (Bruto Nationaal Product) groeit jaar op jaar (uitgezonderd 2020, vanwege de coronacrisis), maar werkenden en pensioengerechtigden zien dit nauwelijks terug in hun portemonnee. De zogenaamde fantoom groei (volgens Sander Heijne)

Lonen, AOW, pensioenen stijgen nauwelijks, terwijl alles steeds duurder wordt (kosten van levensonderhoud, energie, benzine, abonnementen, lokale heffingen etc. etc. ).

Daarboven op komt ook nog eens de recente inflatie, die hoger is dan de afgelopen jaren. Europese consumentenprijsindex (HICP) september 2021:

Nederland  + 3.0 %

Griekenland + 1.9  %

Wat te doen ?  (Tevergeefs) wachten op stijgende lonen, AOW of pensioen of toch maar eens in Griekenland kijken ? Waar de kosten van levensonderhoud beduidend  lager liggen.

Ter vergelijking  (op basis van gegevens van NUMBEO, wereldwijde database die  consumentenprijzen bijhoudt en met elkaar vergelijkt, november 2021)

Consumentenprijzen (zonder huur):

Griekenland 25,06% lager dan in Nederland

Consumentenprijzen (met huur) :

Griekenland 36,91% lager dan in Nederland

Huurprijzen :

Griekenland 64,86% lager dan in Nederland

Restaurantprijzen :

Griekenland 32,14% lager dan in Nederland

Prijzen boodschappen  :

Griekenland  30,79% lager dan in Nederland.

Een vereenvoudigd rekenvoorbeeld:

Een gemiddeld modaal huishouden van drie of meer personen geeft in Nederland zo'n € 1500,-- tot € 2000,-- per maand uit.

Op basis van bovenstaande consumentenprijzen, is het leven in Griekenland ca.  30% goedkoper  dan in Nederland. Dit betekent, dat u tussen de € 450,--  en € 600,--  goedkoper uit bent in Griekenland dan in Nederland.  Bovendien krijgt u de Griekse  zon en het Griekse leven er gratis bij.  Waar wacht u nog op….  Goedkoper in Nederland gaat het niet meer worden.

Maar waar te beginnen ?

Lees er alles over in het handboek Wonen en kopen in Griekenland

De juridische, fiscale en financiële en praktische vraagbaak over emigreren en/of aankoop van een (tweede) huis in Griekenland

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-39945131/griekenland/handboek-wonen-en-kopen-in-griekenland/#description

Boek is ook te bestellen via bol. com en uw favoriete boekhandel

(ISBN : 978-94-92895-09-7) Steun uw lokale boekhandel ! 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel