Fiscale voordelen voor eigenaren van een huis in Italië in 2019

Fiscale voordelen voor eigenaars van een huis in Italië in 2019

Eind december 2018 heeft de Italiaanse regering de begrotingswet (Legge di Bilancio) voor 2019 goedgekeurd. Daarin zijn veel fiscale voordelen, die geldig waren in 2018 voor het renoveren van huizen, herbevestigd voor 2019. Aan andere werden enkele wijzigingen aangebracht.

Ben je belastingbetaler in Italië (en dat ben je al, als je je huis verhuurt), dan kun je overwegen om je eigendom in 2019 te moderniseren of te renoveren en daarbij van aanzienlijke belastingvoordelen te genieten. De meeste van deze tegemoetkomingen of fiscale voordelen krijg je in de vorm van belastingkrediet dat gespreid wordt over 10 jaar.

Sommige van deze belastingvoordelen zijn, in het geval van verkoop van het huis, overdraagbaar aan de nieuwe eigenaar.

Dit zijn de huidige fiscale maatregelen voor wie een woning bezit in Italië.

Bonus ristrutturazione (renovatie premie)

Alle belastingplichtigen die onderworpen zijn aan personenbelasting (IRPEF) en woonachtig zijn in Italië hebben recht op een renovatiepremie voor renovatie kosten die gemaakt zijn in 2019. Het recht op dit belastingkrediet is niet beperkt tot de eigenaars van een woning: ook familieleden die samenwonen met de eigenaar, hebben recht op dit belastingkrediet. De facturen en de bankoverschrijvingen van de renovatiewerkzaamheden moeten dan wel op hun naam staan. Wie een woning wil renoveren kan genieten van een vermindering van de personenbelasting van 50% met een maximale bestedingslimiet van 96.000 euro per appartement of woning. De fiscale aftrek wordt verdeeld in 10 identieke, jaarlijkse schijven.

Ecobonus (energie besparende oplossingen)

De ecobonus is een belastingkrediet (IRPEF) voor de kosten die je in 2019 aan je bestaande huis maakt om de energie-efficiëntie te verbeteren. Het recht op dit belastingkrediet is niet enkel voor wie woonachtig is in Italië. Het belastingkrediet is gespreid over een periode van 10 jaar met een maximale bestedingslimiet van 100.000 euro. Het bedrag waarop je recht hebt is afhankelijk van het soort werkzaamheden die je uitvoert. Als je je huis verkoopt ben je verplicht om het resterende belastingkrediet aan de nieuwe eigenaar over te dragen.

Deze werkzaamheden komen in aanmerking voor 50% belastingkrediet: deuren en ramen, zonwering, biomassa boiler en klasse A condensatieketel.

Deze werken komen in aanmerking voor 65% belastingkrediet: ingrepen die de energievraag van je huis verlagen, installatie van een geothermische warmtepomp, een warmtepomp, warmtekrachtkoppeling, je woning goed isoleren en kierdicht maken, plaatsen van zonnepanelen, zonneboiler-combi’s of micro warmtekrachtkoppeling (WKK).

Sismabonus (bescherming tegen aardbevingen)

Dit fiscaal voordeel is een krediet van de inkomstenbelasting voor kosten die je maakt om je huis tegen aardbevingen te beschermen als het in een risicogebied (zone 1 en 2 en sinds dit jaar ook in zone 3) ligt. De fiscale voordelen zijn geldig voor kosten gemaakt tussen 1 januari 2017 en 31 december 2021. Voor werkzaamheden die leiden tot een verlaging van 1 risicoklasse van je eigendom heb je recht op een belastingkrediet van 70% van de kosten, voor werkzaamheden die leiden tot een vermindering van 2 risicoklassen heb je recht op een aftrek van 80% van de kosten.

Deze bonus heeft een drempel van 96.000 euro per appartement of per huis en wordt verdeeld in 5 identieke, jaarlijkse schijven. De belastingvermindering betreft gebouwen in de zones 1 en 2, dus met een hoog aardbevingsrisico, maar sinds 2019 ook voor zone 3.

Bonus Mobili e Elettrodomestici (Fiscale aftrek voor inrichting- en apparatuurkosten)

Meubilair en klasse A+ huishoudtoestellen (klasse A voor ovens) zijn voor 50% aftrekbaar van de personenbelasting met een maximale uitgave van 10.000 euro in 2019. De bonus is verdeeld in 10 gelijke, jaarlijkse schijven. Alleen belastingbetalers die aan de renovatie van hun eigendom zijn begonnen na 1 januari 2018 hebben recht op deze belastingvermindering, aangezien de aankoop van meubilair en toestellen geldt voor een huis dat wordt gerenoveerd. De aankopen moeten met een overschrijving of met creditcard worden betaald. De fiscale aftrek geldt voor inrichtingskosten, huishoudtoestellen in klasse A+ zoals een koelkast, diepvries, wasmachine, droogkast, vaatwasser, kookplaten of voor een oven in klasse A. Televisies zijn uitgesloten.

Bonus Verde (groene bonus)

De groene bonus werd vorig jaar geïntroduceerd en werd dit jaar verlengd. Dit fiscaal voordeel bestaat in 2019 uit 36% van de kosten voor de zorg, de renovatie en de irrigatie van je tuin. Je kunt genieten van dit fiscaal voordeel voor de aanleg van de tuin van je woning, voor omheiningen, irrigatiesystemen, de bouw van putten, groene daken en hangende tuinen. Het belastingkrediet is gespreid over een periode van 10 jaar met een limiet van 5.000 euro per huis, dus max. 1.800 euro belastingvermindering. Het recht op dit belastingkrediet is niet beperkt tot de eigenaars van de woning, maar bijvoorbeeld ook familieleden die samenwonen met de eigenaar hebben er recht op. De facturen en de bankoverschrijvingen van de werkzaamheden moeten in dit geval op hun naam staan.

Kris Mahieu

Makelaar en huizenjacht-specialist

Eigenaar van Alba Toscana Immobiliare

www.alba-toscana.com

Link:

http://www.alba-toscana.com/en/pages/Huis-kopen-in-Italie-met-een-Nederlandstalige-Makelaar-ter-plaatse.asp

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel