De bedenktijd in een koopcontract op Curaçao

december 2022

DE MAKELAAR VAN CURACAO VERTELT: DE BEDENKTIJD  IN EEN KOOPCONTRACT

Gefeliciteerd, u koopt een huis op Curacao! Wat een goede beslissing, dat begrijpen wij als makelaar natuurlijk helemaal. Als het goed is heeft de makelaar op Curacao een koopovereenkomst opgesteld. Als u zonder makelaar werkt ( niet aan te raden) dan zou u de notaris op Curacao om een koopovereenkomst kunnen vragen. Houdt er rekening mee dat de notaris geen belangen behartigt en u dus ook niet zal wijzen op mogelijkheden of risico’s in het contract. In deze blog zullen wij een belangrijk onderwerp uit de koopovereenkomst belichten: De bedenktijd.

DE BEDENKTIJD

Na ondertekening van de koopovereenkomst voor een woning op Curaçao krijgen kopers de mogelijkheid om binnen drie dagen op hun beslissing terug te komen. Deze wettelijke bedenktijd gaat volgens de wet in om middernacht van de dag na ontvangst van een getekend contract door beide partijen en moet minimaal twee werkdagen bevatten (weekenden en feestdagen worden dus niet meegerekend). Tijdens deze bedenktijd kan de betrokkene beslissen of hij al dan niet doorgaat met zijn aankoop zonder enige verplichting. Deze bedenktijd is in 2012 opgenomen in de wet als dwingend recht. Er mag in de koopovereenkomst dan ook niet vanaf worden geweken. Bevat uw koopcontract geen bedenktijd, dan heeft uw makelaar of notaris zijn werk niet goed gedaan. Het contract is dan zelfs nietig en heeft feitelijk geen waarde.

WAAROM BEDENKTIJD?

De bedenktijd is in het leven geroepen om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen voor overhaaste beslissingen. Het kopen van een huis doen mensen maar heel zelden in hun leven. Iemand moet de kans krijgen erop terug te komen als er door teveel enthousiasme of  onder druk een beslissing wordt genomen waar iemand eigenlijk niet achter staat. U hoeft dus ook geen reden op te geven als u gebruik maakt van de bedenktijd. In de praktijk ( nu ruim 16 jaar)  van International Fine Living heeft nog nooit iemand gebruik gemaakt van de bedenktijd. Wij zijn daar trots op. Waarom? Dit betekent dat mensen een weldoordachte keuze hebben gemaakt. Dat wij al hun vragen hebben beantwoord en dat ze natuurlijk gewoon een heel leuk huis hebben gevonden.

De bedenktijd is overigens niet bedoelt, anders dan sommige andere makelaars denken,  om nog snel allerlei keuringen, taxaties of andere inspecties te laten doen. Hiervoor zijn de ontbindende voorwaarden geschikter.

DE BEDENKTIJD IN DE PRAKTIJK

Wanneer gaat de bedenktijd in en wanneer loopt deze af, van dag tot dag.

Koopoverkomst (door beide partijen getekend)Bedenktijd eindigt om 23.59 uur op:
 door koper ontvangen op: 
MaandagDonderdag
DinsdagVrijdag
WoensdagMaandag
DonderdagMaandag
VrijdagDinsdag
ZaterdagDinsdag
ZondagWoensdag

Als de koper toch een beroep wil doen op de bedenktijd, moet hij ervoor zorgen dat de ontbindingsverklaring de verkoper en/of diens makelaar vóór het verstrijken van de drie-dagen-termijn heeft bereikt. Dit kan via een email, maar zorgt u er voor dat u een bevestiging vraagt van de ontvangst van de email. Krijgt u die niet, stuurt u het bericht dan ook via Whatsapp en geef aan dat u een email heeft gestuurd.

WANNEER GELDT DE BEDENKTIJD NIET?

De wettelijke bedenktijd geldt op Curacao net als in Nederland niet voor een koper die handelt in de uitoefening van een bedrijf of beroep. Dus richt u speciaal voor de aankoop van een huis op Curacao een bv, SPF of een Trust op dan zal er geen bedenktijd worden opgenomen. Wordt die wel opgenomen dan geldt deze ook. In een contract mogen wel extra afspraken worden vastgelegd, en als beide partijen ermee eens zijn, dan is dat dus geldig. Voor de verkoper geldt de bedenktijd in geen geval. Hij of zij wordt geacht willens en weten de woning te willen verkopen. Daartoe zijn immers al geruime tijd voorbereidingen getroffen en waren er al vele momenten waarop een verkoper op zijn beslissing om het huis te verkopen terug had kunnen komen. Als koper heeft u daarmee de zekerheid dat de verkoper na de ondertekening van de overeenkomst gebonden is.

DE VERKOPER EN DE BEDENKTIJD

Als verkoper heeft u dus pas na de afloop van de bedenktijd zekerheid dat de koper gebonden is aan de overeenkomst. Als er geen ontbindende voorwaarden zijn opgenomen kunt u dus nu wel voorzichtig de champagne openen. Waarom voorzichtig? U verkoopt immers een leuk huis, dus er zullen straks tijdens het verhuizen wellicht nog wel traantjes vloeien. Maar niet getreurd, ook voor u vinden wij weer een ander leuk, groter, of kleiner huis wat beter past in uw huidige levensstijl.

BRON EN VOOR MEER INFORMATIE :  

International Fine Living Curacao is DE makelaar op Curaçao die u helpt bij het kopen van een huis op Curacao. Wij zijn zeer actief op het gebied van verkoop en verhuur van woningen op Curacao. Met ons team zijn wij al meer dan 16 jaar actief als makelaar op Curacao en maken wij gebruik van een zeer rijk en veelzijdig netwerk. Als wij uw droomhuis niet voor u vinden, doet niemand het. Betrouwbaar, deskundig en professioneel zijn onze kernwaarden.

International Fine Living is Curacao`s meest vooraanstaande bureau voor exclusieve advies diensten op het gebied van onroerend goed zoals:

■ Makelaardij
■ Verkoop en aankoop van exclusief onroerend goed
■ Vehuur en huur van commercieel en prive onroerend goed
■ Projectontwikkeling
■ Projectmanagement
■ Investments
■ Advies Diensten
■ Interieur design
■ Contract beoordeling
■ Feasibility studies
■ Hypotheken
■ Verzekeringen

 

OP CURAÇAO BEREIKT U ONS TEAM TELEFONISCH EN VIA WHATSAPP OP:

+ 5999 5123803  Jacqueline Remmelts

of

+ 5999 6604853 Militza Scoop

IN NEDERLAND BEREIKT U ONS TELEFONISCH OP:

+ 31 610184018  telefoon of

+ 59995117363 whatsapp Fleur Rutten

Via Email: info@internationalfineliving.com

www.internationalfineliving.com 

www.facebook.com/internationalfineliving 

 

 

 Dit artikel verscheen in de serie: De Makelaar van Curacao vertelt.

International Fine Living doet haar best om mensen die een huis kopen op Curaçao of een huis verkopen zo goed mogelijk te informeren. Helaas is ook onze tijd beperkt en zullen wij niet altijd in staat zijn om de laatste updates te publiceren. Wij raden u dus altijd aan om de geboden informatie te verifiëren bij de juiste instantie of bedrijf, u kunt geen rechten ontlenen aan de juistheid van de geboden informatie. Andere makelaars op Curacao opgelet: op al onze teksten zit Copyright. Het is dus niet toegestaan om teksten of delen daarvan over te nemen. Wel mag iedereen die dat wil natuurlijk een link naar ons blog plaatsen.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel