(Tweede) huis in Frankrijk, erfrechtelijk goed geregeld ?

20-04-2015

(TWEEDE) HUIS IN FRANKRIJK, EFRECHTELIJK GOED GEREGELD?

Behoorlijk veel Nederlanders zijn eigenaar van een “maison secondaire” in Frankrijk. Veel mensen staan echter niet stil bij de gevolgen van een huis in Frankrijk voor de afwikkeling van hun nalatenschap. Vragen die spelen zijn onder andere: Is uw in Nederland gemaakte testament wel geldig in Frankrijk? Welk erfrecht is van toepassing op uw huis in Frankrijk?

Huidig recht

Nu heeft ieder land eigen regels voor het recht dat van toepassing is op de nalatenschap. Deze regels kunnen helaas met elkaar botsen, waardoor er allerlei complicaties kunnen optreden bij de afwikkeling van de nalatenschap en waardoor ook vaak de kosten zullen toenemen.

Stel dat een echtpaar in Nederland woont en een huis in Frankrijk heeft. Als een van de twee echtgenoten overlijdt, komt het huis volgens het Nederlandse erfrecht op naam van de langstlevende echtgenoot en hebben de kinderen een vordering op hun ouder die niet opeisbaar is. In Frankrijk hebben kinderen echter sterkere aanspraken dan in Nederland. Ook als er in het testament een rechtskeuze staat voor Nederlands recht. Frankrijk erkent onder het huidige recht een rechtskeuze namelijk niet en zal het Nederlandse testament overrulen.

Europese Erfrechtverordening

Op 17 augustus van dit jaar treedt de Europese erfrechtverordening in werking. Dan komt er aan veel van deze problematiek een eind. Deze verordening geldt onder andere voor Nederland en Frankrijk en is van toepassing op erfopvolgingen van mensen die overlijden op of na 17 augustus 2015. De verordening regelt welk erfrecht van toepassing. Dat is het erfrecht van het land waar de erflater zijn gewone verblijfplaats had. Het recht is van toepassing op de hele erfenis - roerend en onroerend - en ongeacht waar de goederen zich bevinden.

Rechtskeuze

Op grond van de verordening is het mogelijk om een rechtskeuze uit te brengen. Dit kan alleen via een testament. De keuze is beperkt tot het recht van het land waarvan de overledene de nationaliteit bezit op het moment van de rechtskeuze of het moment van overlijden. Dit betekent dus dat een Nederlander die een (tweede) huis heeft in Frankrijk of in Frankrijk woont, kan kiezen voor Nederlands recht met betrekking tot de hele nalatenschap. Bij echtparen met verschillende nationaliteiten is de rechtskeuze een belangrijk aandachtspunt en reden om wellicht nog voor 17 augustus een rechtskeuze te maken, omdat de mogelijkheden nu nog ruimer zijn.

Voordelen

De mogelijkheid van een rechtskeuze heeft een groot aantal voordelen. Door te kiezen voor het Nederlandse recht, zal de hele nalatenschap worden beheerst door Nederlands recht. Bovendien biedt dit de Nederlander het voordeel dat de strenge Franse regels met betrekking tot de legitieme portie van kinderen omzeild kunnen worden. Door het maken van een rechtskeuze kan gekozen worden voor het recht dat het best past bij uw eigen situatie.

Erfbelasting

De nieuwe verordening regelt straks de vererving van uw nalatenschap. De erfbelasting in Frankrijk en Nederland is echter niet geharmoniseerd! Het is dus van groot belang ook hiermee rekening te houden. Onbedoeld kan een testament ertoe leiden dat de erfbelasting-aanslag heel hoog uitvalt. In Nederland worden stiefkinderen bijvoorbeeld fiscaal hetzelfde behandeld als eigen kinderen. In Frankrijk is dat niet zo, daar is een stiefkind een "vreemde" die 60% erfbelasting betaalt!

Conclusie

Naast een aantal reeds bestaande mogelijkheden om moeilijkheden en complicaties bij het overlijden van een Nederlander met een huis in Frankrijk te voorkomen komt er nu een belangrijke extra mogelijkheid bij, namelijk het maken van een rechtskeuze.

De Europese erfrechtverordening zegt niets over de fiscale regels. Frankrijk en Nederland zullen erfbelasting (voorheen successierecht) heffen over het huis in Frankrijk. Daarbij gelden wel een aantal vrijstellingen en verrekeningsmogelijkheden. Het is zaak om ook de fiscale consequenties van een testament en een rechtskeuze goed te overzien.

Het is nu al mogelijk - en in veel gevallen ook aan te raden - om vooruit te lopen op de inwerkingtreding van de verordening door nu al een rechtskeuze uit te brengen in een testament. Bovendien kunt u dan ook andere testamentaire regelingen treffen voor uw nalatenschap.

Door de zeer uitgebreide ervaring met situaties waar het Franse recht een rol speelt, kan ons kantoor u zowel op het gebied van het Nederlandse als het Franse notarieel en fiscaal recht uitstekend adviseren. Bovendien heeft ons kantoor een uitstekende samenwerking met een gerenommeerd Frans notaris kantoor, zodat wij u, in zowel het Nederlands als in het Frans, optimaal van dienst kunnen zijn.

Van Buttingha Wichers notarissen

mevrouw mr. F.S.M. Nollen

Lange Voorhout 24

2514 EE 's-Gravenhage

+31 (0)70-356 68 00

www.vbwnotarissen.nl

f.nollen@vbwnotarissen.nl

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel