Voorkoming dubbele belastingheffing Nederland-Curaçao

augustus 2015

Voorkoming dubbele belastingheffing

Inkomstenbelasting

Als u in Nederland woont en een huis op Curaçao bezit zal Nederland de vakantiewoning op Curaçao in de inkomstenbelastingheffing (box 3) willen betrekken (op grond van het woonplaatsbeginsel).

Curaçao zal de vakantiewoning in de Curaçaose belastingheffing (verhuurinkomsten) willen betrekken omdat de woning aldaar is gelegen.

In dat geval treedt er dubbele belastingheffing op. Op grond van de Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK) zal Nederland een vermindering ter voorkoming van dubbele belasting verlenen.

Schenk- en erfbelasting

Ook ten aanzien van de schenk- en erfbelasting treedt er dubbele belastingheffing op bij het schenken of nalaten van de vakantiewoning. Curaçao heft immers overgangsbelasting en Nederland schenk- en erfbelasting (op grond van het woonplaatsbeginsel). Ook in dit geval is de heffing op grond van de BRK aan Curaçao toegewezen.


Verder zijn Nederland en Curaçao het eens geworden over wijziging van de regeling die heffing van dubbele belasting moet voorkomen.

Deze regeling tussen Nederland en Curaçao, de belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK), kent soortgelijke bepalingen als een belastingverdrag.

Er zijn ook afspraken gemaakt over het automatisch uitwisselen van informatie door de belastingdiensten dat belastingontwijking moet voorkomen.

Er is al wel aangegeven dat er een nieuwe verdeling van heffingsrechten komt over pensioenuitkeringen. Op basis daarvan kan Nederland bronbelasting heffen over uitkeringen uit in Nederland opgebouwd pensioen, die na emigratie naar Curaçao worden ontvangen.

Ook is al bekend dat Nederland tot 5 jaar na emigratie vanuit Nederland naar Curaçao schenk- en erfbelasting kan heffen. Voor Curaçao is van belang dat er onder voorwaarden afgezien wordt van de heffing van bronbelastingen op deelnemingsdividenden.

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel