(Fiscale) maatregelen vanwege het coronavirus

maart 2020

Eerste belastingmaatregelen in Spanje  vooral voor MKB

In verband met de noodsituatie vanwege het coronavirus heeft de Spaanse overheid de eerst belastingen- en premiemaatregelen ingesteld.

Uitstel belastingen MKB

Betalingen van belastingen waarvan de aangiften vanaf heden tot 30 mei 2020 ingediend moeten worden, kunnen onder bepaalde voorwaarden 6 maanden worden uitgesteld.

Dit geldt voor loon- en beroepsbelastingen, BTW en (tussenaangifte) vennootschapsbelasting.

De maatregel geldt voorlopig alleen voor het MKB. Om gebruik te kunnen maken van het uitstel is het namelijk een vereiste dat de omzet in 2019 niet meer dan 6 miljoen euro bedroeg (precies: € 6.010.121,04).

Voor belastingbedragen tot € 30.000,--  kan er uitstel worden gevraagd zonder garanties te geven. Voor uitstel van bedragen boven de € 30.000,-- dienen garanties aan de fiscus te worden gegeven.

Er zal geen vertragingsrente worden doorberekend gedurende de eerste 3 maanden van het uitstel.

Medewerker met virus?

Daarnaast heeft de overheid besloten dat de quarantaine van een werknemer als gevolg van besmetting met het virus COVID-19 als bedrijfsongeval wordt beschouwd.

De duur hiervan zal door de dokter besloten worden. Alleen na toestemming van een medisch specialist kan de werknemer weer aan de slag.

Het sociale verzekeringsstelsel fungeert hier dan als vangnet.

Horeca en toeristische sector

Bedrijven die direct of indirect (bijvoorbeeld horeca) in de toeristische sector actief zijn en die gedurende de maanden februari, maart, april, mei en juni normaal gesproken actief zijn, kunnen gebruiken maken van een korting (van 50%) op de sociale zekerheidspremies.

Om hier gebruik van te kunnen geldt als voorwaarde dat alle werknemers actief dienen te zijn (voor de Canarische Eilanden en Balearen is er een ander wet van toepassing).

Extra economische maatregelen noodtoestand Covid-19 virus

De Spaanse regering heeft dinsdag 17/03/2020 extra economische noodmaatregelen bekend gemaakt om het bedrijfsleven een helpende hand te bieden. Hieronder een to the point samenvatting.

Tijdelijke ontslagen en werktijdverkorting (ERTE)

Force majeure / overmacht: bedrijven die tijdelijk arbeidscontracten dienen te ontbinden of werktijden te verkorten als direct gevolg van de afgekondigde noodtoestand (bijvoorbeeld verplichte stillegging activiteiten, sluiting winkels, geen toelevering grondstoffen, etc) kunnen hiervoor snel en zonder veel administratieve rompslomp een aanvraag indienen bij de autoriteiten.

Productieve, organisatorische en technische redenen: indien de arbeidscontracten tijdelijk worden ontbonden of de werktijden worden verkort als indirect gevolg van de afgekondigde noodtoestand (bijvoorbeeld vanwege minder vraag naar producten of diensten) dan dient dit eerst te worden overeengekomen met een afvaardiging van de werknemers. Deze afvaardiging moet binnen 5 dagen worden samengesteld en vervolgens dient de aanvraag binnen 7 dagen aan de autoriteiten te worden gepresenteerd.

In beide situaties zullen de autoriteiten binnen een termijn van 5-7 dagen uitspraak doen.

De betreffende werknemers zullen gedurende de ERTE een werkloosheidsuitkering ontvangen en ze dienen na afloop van de crisis weer onder dezelfde voorwaarden als voorheen in dienst te worden genomen.

Afdrachten sociale premies

Bedrijven met minder dan 50 werknemers die gebruik maken van een ERTE (zie hierboven) zijn gedurende de periode dat deze ERTE duurt, vrijgesteld van de afdracht van werkgeverspremies voor de inactieve werknemers of ingekorte werkdagen. Voor bedrijven met meer dan 50 werknemers geldt een vrijstelling van 75%.

Financiering met staatsgarantie

Er wordt een bedrag van minstens 100 miljard euro vrijgemaakt voor een snelle en efficiënte verstrekking van financieringen met staatsgarantie voor alle bedrijven die liquiditeit nodig hebben om de moeilijke periode het hoofd te kunnen bieden.

Voor bedrijven uit de toeristische sector is er een speciale financieringslijn beschikbaar.

Heeft u vragen over deze (fiscale) maatregelen ? Dan kunt u contact opnemen met:

Euro Economics

welkom@euroeconomics.com.

Accounting Payroll Tax & Legal Spain > We make it easy 

Kantoren in Alicante Barcelona Girona Madrid Mallorca Marbella

Tel. (0034) 93 215 12 23   (Nederlands gesproken)

www.EuroEconomics.com   

 

 

Meer informatie over wonen, onroerend goed, nalatenschappen, financiering, starten van een zaak in Spanje leest u in onze Guide Lines handboeken: 

► https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/c-1839445/spanje/

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel