Investering voor plezier of rendement ?

24-06-2014

Samenhang tussen een  investering voor plezier en rendement wordt steeds sterker

Oostenrijk staat al jaren hoog in de wensenlijst van potentiele kopers van een tweede huis. Het land heeft een groeiende economie, huizenprijzen zijn al jaren stijgende en de rechtszekerheid bij de bouw en aankoop van een tweede huis is groot.

Er zijn veel redenen waarom een tweede huis wordt gekocht. Een groep kopers zoekt een huis voor emigratie of eigen bewoning. Het overgrote deel echter koopt een huis met als doel om het voor de eigen vakanties te gebruiken en daarnaast als vakantiewoning te gaan verhuren.  De samenhang tussen een investering voor plezier en rendement wordt steeds sterker.

Liever een vakantiewoning dan een hotel

Oostenrijk is een geliefd vakantieland.  Het is gemakkelijk bereikbaar en populair bij toeristen uit de Benelux, Duitsland en Engeland. Door een toenemende welvarende middenklasse ontdekken ook steeds meer vakantie-gangers uit de omringende landen Oostenrijk als het ideale vakantieland. Zelfs in de mindere economische jaren weet Oostenrijks het al jaren groeiende toerisme te contineren.

Oostenrijk is veruit de favoriete bestemming voor Nederlandse wintersporters maar de tendens is echter wel dat men geneigd is om minder voor de vakantie uit te geven. Deze trend werkt in het voordeel voor eigenaren van vakantiewoningen omdat een huis huren vaak goedkoper is dan verblijven in een hotel. Families en vriendenclubs die samen een huis met meerdere slaapkamers huren, delen de kosten en zijn dan veel voordeliger uit.

Comfort en faciliteiten zijn gewild

Oostenrijk stond vroeger ook vooral bekend als een (wellness) hotelland. De gemiddelde toerist laat inmiddels een heel ander behoeftepatroon zien. Al jaren groeit de vraag naar self-catered accommodatie in Europa explosief ten opzichte van vakantie in hotels en pensions.

Het gevoel van vrijheid, de ruimte en het lekker kunnen verblijven in je eigen huis spreekt veel mensen aan. Steeds vaker wordt gezien dat men zijn vakantie wil doorbrengen in een vakantieaccommodatie in het hogere segment. Een fraaie inrichting, meerdere slaapkamers en badkamers met eigen wellness worden erg op prijs gesteld.

Inspelend op deze trend worden er in Oostenrijk veel hoogwaardige projecten met appartementen en vakantiechalets ontwikkeld. Tirol en Voralberg zijn van oudsher de gebieden waar de meeste toeristen naar toe gaan, maar ook Steiermark en Karinthie zijn de laatste jaren sterk in opkomst als vakantiebestemming.

Deze regio’s zijn door grote investeringen in toeristische infrastructuur, zoals bijvoorbeeld golfbanen, zwemmeren en uitbreiding van skigebieden, steeds populairder geworden.

Stabiele huizenmarkt

De prijzen in Oostenrijk zijn stabiel en zelfs de afgelopen jaren flink gestegen. Uit een publicatie van de Oostenrijkse Wirtschaftskammer en andere onderzoeken is gebleken dat ook in 2013 de prijzen weer met gemiddeld 5% omhoog zijn gegaan. Deze opwaartse trend  is al jaren gaande en wordt voor 2014 weer voorspeld. In de periode 2005 – 2013 is een woning in Oostenrijk ruim 25% duurder geworden. Het is dus niet voor niets dat de Oostenrijkers al jaren het motto “Grundbuch statt Spahrbuch” hebben en zelf ook meer en meer in onroerend goed investeren.

Naast de toenemende vraag naar onroerend goed en vakantiewoningen zijn ook de bouwkosten een reden voor het stijgen van de prijzen. De Oostenrijkse bouwindex beweegt zich jaarlijks tussen 2% en 3%. Belangrijke redenen zijn de gestegen loonkosten en de grote vraag (wereldwijd) naar grondstoffen zoals hout. Veel gespecialiseerde houtfabrieken welke halffabricaten produceren voor de houtbouw in Oostenrijk kennen een grote export naar Azië.

NextHome B.V.

Jeroen van der Werff

www.mynexthome.nl

 

Bronnen: Statistik Austria, WKO, Belvilla en NextHome

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel