Nieuwe Europese Erfrechtverordening

17-08-2015

Europese erfrechtverordening

Op 17 augustus 2015 is  de Europese erfrechtverordening in werking getreden, waardoor er in de meeste gevallen een eind komt aan botsende erfrechtregels.

Deze verordening geldt voor de EU-landen en is van toepassing op erfopvolgingen van mensen die overlijden op of na 17 augustus 2015. 

In deze verordening wordt geregeld welk recht van toepassing is op de erfopvolging van iemand die geen testament heeft gemaakt. Als men geen rechtskeuze heeft uitgebracht geldt het recht van de gewone verblijfplaats van de erflater. Vanaf 17 augustus 2015 zal het recht van toepassing zijn op de gehele erfenis - roerend en onroerend - en ongeacht waar de goederen zich bevinden.

Rechtskeuze

Op grond van deze Europese erfrechtverordening is het mogelijk om een rechtskeuze uit te brengen. Dit kan alleen via een testament. De keuze is beperkt tot het recht van het land waarvan de overledene de nationaliteit bezit op het moment van de rechtskeuze of het moment van overlijden. Dit betekent dus dat een Nederlander die bijvoorbeeld een (tweede) huis heeft in Frankrijk of in Frankrijk woont, kan kiezen voor Nederlands recht met betrekking tot de hele nalatenschap (i.p.v. Frankrijk kunt u hier ook een ander EU-land invullen)

Voordelen

De mogelijkheid een rechtskeuze in uw testament uit te brengen heeft een groot aantal voordelen. Door te kiezen voor het Nederlandse recht, zal de hele nalatenschap worden beheerst door Nederlands recht, waaronder ook de afwikkeling. 

Hierdoor kunnen de in veel landen geldende regels met betrekking tot de legitieme portie van kinderen omzeild worden. Met het maken van een rechtskeuze kunt u kiezen voor het recht dat het beste past bij uw eigen situatie.

De Europese erfrechtverordening heeft geen gevolgen voor de fiscale afhandeling van de erfenis. Het land, waar het huis is gelegen zal erfbelasting (voormalige successierechten) heffen over het huis in het buitenland.

Landen die niet meedoen aan deze regeling zijn Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel