Buitenlandse APK geldig in Nederland

Pensionado hoeft niet meer terug naar Nederland voor APK

Voertuigen met een Nederlands kenteken kunnen straks in een andere EU-lidstaat een APK-keuring krijgen. Het elders verkregen keuringsbewijs is dan geldig in ons land.  

Hiermee wil minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) personen en bedrijven tegemoet komen die een voertuig bezitten dat jarenlang niet in Nederland komt. Denk aan pensionado’s die het hele jaar door in Zuid-Europa vertoeven.    

Deze mensen hebben hun in Nederland geregistreerde (extra) auto nu vaak gekoppeld aan een tweede woonverblijf in het buitenland. Zij kunnen dat voertuig niet voorzien van een buitenlands kenteken en zijn dus gebonden aan een algemene periodieke keuring (APK) in hun thuisland. Dit kost tijd en geld.

Experiment

Tot 1 oktober 2018 heeft al een experiment gelopen waarbij zeven Spaanse APK-stations in de regio rond Barcelona en Sevilla een APK mochten uitvoeren die dan in Nederland werd geaccepteerd. Er was specifiek voor Spanje gekozen, omdat relatief veel verzoeken voor deze dienstverlening kwamen van pensionado‘s daar. 

Nu heeft de minister besloten de regeling definitief te maken voor de hele Europese Unie. Zo wil ze lasten reduceren voor eigenaren van motorrijtuigen met Nederlands kenteken die voor langere tijd in een andere lidstaat verblijven. Het geldt ook voor aanhangwagens. Voorwaarde is wel dat de verkeersveiligheid gegarandeerd blijft.

Het is nog niet duidelijk wanneer de regeling ingaat. Maar zodra dit gebeurt, geldt die met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2018. Toen liep het Spaanse experiment af. Uiteraard moet de keuring plaatsvinden bij een erkend keuringsstation.

Bron: AD

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel