ABP pensioen in Spanje

Het belasting verdrag tussen Nederland en Spanje zegt dat de pensioenen uit arbeid als ambtenaar of militair (ABP) belast worden door het land dat deze uitkeert. Maar de belastingwet zegt dat deze wél opgegeven dienen te worden maar alléén voor het vaststellen van het belastbaarheidspercentage over de overige inkomsten. Ze worden niet belast. Dus de heer Ligvoet dient deze wel op te geven (met dank aan Hector Bominaar, Dextra Asesores)
 

In dit verband hiermee treft u onderstaand het uitgebreide antwoord van Meeuwsen Ten Hoopen Belastingadviseurs (nogmaals) aan dat naar aanleiding van een bijna identieke vraag enige weken geleden werd ontvangen:

Het ABP-pensioen is aan te merken als overheidspensioen aangezien dit pensioen betrekking heeft op de werkzaamheden bij een ministerie. Overheidspensioenen worden op basis van het belastingverdrag tussen Nederland en Spanje belast in Nederland.


Aangezien de heer en mevrouw officieel resident zijn in Spanje, zal Spanje het gehele inkomen (ook wel ‘wereldinkomen’ genoemd) in de heffing betrekking. Nu Nederland ook belasting heft over het ABP pensioen zal Spanje hiervoor voorkoming moeten geven. Dit kan worden opgegeven bij de Spaanse aangifte inkomstenbelasting. Spanje hanteert hiervoor de evenredigheidsmethode. Met de evenredigheidsmethode wordt een vermindering verleend van de Nederlandse inkomstenbelasting over het totale inkomen.

Er wordt gekeken naar de verhouding van het buitenlandse inkomen ten opzichte van het totale inkomen en de daarover berekende belasting. AOW-pensioeninkomsten zijn gewone pensioeninkomsten die niet zijn aan te merken als overheidspensioeninkomsten. Deze pensioeninkomsten zijn in Spanje belast. Aangezien Nederland hierover niets inhoudt is voorkoming van dubbele belasting niet nodig.

 

Meeuwsen Ten Hoopen Belastingadviseurs 

MTH Bussum
Bussummergrindweg 1
1406 NZ Bussum
T: (+31) 35 691 46 76
E: 
spanishdesk@mth.nl

MTH España
Av. Beniardá, 20
03501 Benidorm (Alicante)
E: 
spanishdesk@mth.nl

W. www.mth.nl

Dextra Asesores

Hector Bominaar

Av. L'Aigüera, 1,

E-03501 Benidorm, Alicante, España

T.  0034-965 227 916

E.  info@dextraweb.com

W. www.dextraweb.com

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel