Een woning kopen in Italië: een goede investering of niet?

 

Een woning kopen in Italië: een goede investering of niet?

Zoals aangekondigd in ons vorige artikel van maart 2018 zullen wij in dit artikel ingaan op de Italiaanse woningmarkt ten opzichte van Europese woningmarkt en de verschillen in belastingheffing van huurinkomsten uit een woning in Nederland of Italië bij fiscaal inwonerschap in Nederland of Italië.

Wij krijgen vaak de vraag van lezers en abonnees van het blad Guidelines en anderen die ons via www.italia4u.nl benaderen of een aankoop van vastgoed (woningen) in Italië een goede investering is en wat de fiscale impact is van het verhuren van Italiaans vastgoed als een Nederlandse inwoner.

Is aankoop van vastgoed (woning) een goede investering in Italië?

Dan is ons antwoord daar kort en bondig op: JA.

Wij zullen dit uitleggen. Als we de ontwikkeling van vastgoed prijzen (woningen) in Italië ten opzichte van Europa vergelijken en we dan kijken naar de periode vòòr de crisis vanaf circa 2008 en gedurende de crisis en nà de crisis vanaf circa 2014, dan is de conclusie dat  Italië erg achter blijft in het herstel van vastgoedprijzen*.

In de eurozone is de gemiddelde groei van huizenprijzen in alleen al de afgelopen periode 2017-2019 circa 4%. Echter Italië laat een negatieve groei zien van circa 1%. Als we de ontwikkeling van huizenprijzen in de EU vergelijken met Frankrijk, ons eigen land en het populaire Spanje, dan laat dit het volgende beeld zien in de prijsontwikkeling van huizen in de periode van vòòr de crisis in 2007, in de crisis in 2013 en nà de crisis in 2017:

200720132017
EU : 8.4%EU - 1,2 % EU: 4,3 %
NL : 4,8%NL - 06,0%NL : 7,5%
FR : 6,4%FR - 1,9%FR: 3,1%
ESP: 9,8 %ESP - 9,1 %ESP 6,2 %
 IT - 6,5 %IT -1,1 %

 

Feit is dat Italië achterblijft in herstel van de huizenprijzen en er dus potentieel een inhaalslag gemaakt zou kunnen worden. Reden dat Italië niet zo snel herstelt, is onder meer de politieke onrust, de bankencrisis in Italië die een enorme impact heeft en de werkloosheid als gevolg hiervan. Ook is er recent weer een “systeem-bank” in Italië gered door de overheid en is Italië nog in recessie. Echter de huizenprijzen van vastgoed in “A locaties” wordt niet enkel bepaald door bovenstaande factoren. Wij zien/benutten unieke kansen en kunnen jou helpen jouw droom meer dan ooit te realiseren in Italië.

Verhuren van Italiaans vastgoed (woning)

Als jij als Nederlandse inwoner een woning in Nederland koopt met als doel om inkomsten te genereren uit deze woning (verhuur) dan kan deze woning fiscaal gekwalificeerd worden als een vermogen dat belast wordt in box 3. In dit geval zijn de huurinkomsten onbelast en zijn kosten zoals financieringslasten en onderhoudskosten niet aftrekbaar.

Maar hoe werkt dit in Italië? Kent Italië een zelfde belastingregime voor haar inwoners? En voor buitenlanders?

Italië kent niet het “boxen” systeem dat wij in Nederland hebben. Inkomsten uit verhuur van een woning, die niet voor eigen bewoning wordt gebruikt, zijn in beginsel belast tegen progressief tarief. Daarnaast geldt er een beperkte aftrekmogelijkheid voor financieringslasten en onderhoudskosten. Er zijn fiscale keuzemogelijkheden in Italië waarbij er een forfaitair vast belastingtarief geldt. Er geldt dan een vast belastingpercentage ongeacht de hoogte van de huurinkomsten en er is geen aftrekmogelijkheid van kosten. Afhankelijk van de vorm waarvoor gekozen wordt om het vastgoed mee aan te kopen en het doel/visie waarvoor het vastgoed wordt aangekocht, kan de juiste keuze voor een fiscaal regime gemaakt worden. Wij kunnen jou op maat adviseren, welke keuze voor het fiscale regime het beste is, voor jouw wensen.

Is er een verschil of je nu Nederlandse inwoner bent of Italiaanse inwoner voor het Italiaanse vastgoed (woning) die je verhuurt?

Dat hangt er vanaf. Op het moment dat je een Nederlandse inwoner bent, dan mag in beginsel Nederland belasting heffen over jouw wereldinkomen ongeacht waar/hoe dit inkomen is verkregen. Maar Italië mag ook belasting heffen over de inkomsten uit het vastgoed (woning) omdat het vastgoed (woning) in hun land ligt. Indien blijkt dat Italië al belasting heft over de huurinkomsten van de woning die je verhuurt in Italië, dan moet Nederland een zogenaamde “voorkoming van dubbele belasting verlenen” omdat je in (onder andere) Europa niet in 2 landen tegelijk belast mag worden voor hetzelfde.

Dus als je als inwoner van Nederland vastgoed (woning) verhuurt in Italië, betaal je in Italië belasting. Dat is dus echt anders dan in Nederland waar je in beginsel bij verhuur van een woning, die niet jouw hoofdbewoning is, geen belasting betaalt over de huurinkomsten. Het is dus belangrijk om je goed te laten adviseren, voordat je vastgoed gaat verhuren in Italië. Italia4u kan jou hier perfect in begeleiden!

Echter: indien je een Italiaanse inwoner bent geworden en je verhuurt vastgoed (woning) in Nederland, dan kan het zijn dat Italië wel over de huurinkomsten belasting mag heffen. Over de huurinkomsten van vastgoed (woning) in Nederland heft Nederland geen belasting over de huurinkomsten zoals aangegeven maar dat kan anders zijn als je Italiaanse inwoner bent geworden. Het is dus belangrijk om je ook hier goed te laten adviseren in welke juridische/ fiscale vorm je kunt optimaliseren, voordat je besluit inwoner in Italië te worden en je al vastgoed verhuurt/ of wil gaan verhuren in Nederland. Italia4u kan jou hier perfect in adviseren!

In een volgend artikel zullen wij ingaan op wat de best juridische en fiscale vorm is om vastgoed (commercieel en woning) aan te kopen en te verhuren.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Italia4u is een onderneming waarin samenwerkende specialisten kunnen helpen jouw droomhuis of droom-investering in Italië te realiseren. Wij zijn erkend internationaal belastingadviseur (NOB aangesloten) en erkend internationaal advocaat (NOVA aangesloten) alsmede bekende binnen- en buitenhuis architect. Wij hebben/beheren veel vastgoed in Italië. Daarnaast kunnen wij jou helpen met het kopen en verhuren van vastgoed in Italië maar ook de (ver)bouw(ing), inrichting en architectuur. Samen met onze lokale contacten (van bank tot notaris en van verzekeraar tot “geometra”) kunnen wij jou helpen jouw droom waar te maken. Ook onze eigen ervaringen delen wij graag met jou.

Wil jij meer weten over de belastingconsequenties van vastgoed in Nederland en Italië? Of wil je een huis kopen in Italië? Plan een adviesgesprek via tel: 035-582 2627 of per mail: info@italia4u.nl. Onze website vind je hier: www.italia4u.nl

Bronnen:

*https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/WDN-20180710-1?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2Fweb%2Fhousing-price-statistics%2Fpublications

*https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/28/huizenprijzen-stijgen-harder-dan-europees-gemiddelde

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel