Moet u uw Nederlandse (eigen) woning verkopen voordat u gaat emigreren?

Dit is een vraag die wij regelmatig ontvangen van potentiele emigranten. Het antwoord is gelukkig heel eenvoudig: Nee.
 
Gezien de huidige woningmarkt kunnen wij ons namelijk goed voorstellen dat u uw Nederlandse woning liever nog aanhoudt. Bij verhuur vanwege de vaak aardige huurinkomsten, bij eigen gebruik wellicht omdat u een waardestijging verwacht of uw opties open wilt houden voor een (snelle) terugkeer naar Nederland.
 
Indien u in het buitenland woont, blijft uw Nederlandse woning hoe dan ook in Nederland belast. U bent voor uw Nederlandse woning buitenlands belastingplichtig in Nederland.
 
Afgezien van verkoop zijn er nog 2 andere mogelijkheden voor uw eigen woning.
 
De hoofdregel is dat uw eigen woning na emigratie feitelijk een tweede woning of ‘overig onroerend goed’ wordt, vanaf de emigratie wordt deze dan in box 3 belast. Voor een woning welke wordt verhuurd is dit hoe dan ook het geval. De nettowaarde (waarde minus hypotheek) van de woning wordt dan belast tegen het reguliere box 3 tarief. Afhankelijk van de huurinkomsten kunt u op de WOZ-waarde in veel gevallen een correctie toepassen omdat de woning bij verhuur niet aan uzelf ter beschikking staat. Dit drukt als het ware de waarde die de woning voor u heeft.
 
Wanneer u uw eigen woning aanhoudt voor eigen gebruik kunt u gebruikmaken van een andere regeling, de woning kan dan onder voorwaarden in box 1 belast blijven. De hypotheekrente blijft dan aftrekbaar. Er geldt wel een verhoogd eigen woning forfait. Na uw emigratie heeft u waarschijnlijk geen inkomen meer in Nederland. De hypotheekrente leidt dan niet direct tot een teruggave, maar tot een verlies. Dit verlies is te verrekenen met positief inkomen van 3 jaar terug tot en met 9 jaar vooruit. Voor toepassing van deze regeling is het belangrijk dat uw woning nooit verhuurd wordt en niemand zich inschrijft op het adres van de woning.
 
Mocht u specifiekere hulp wensen bij de belastinggevolgen voor uw woning dan zijn wij u graag van dienst:

www.jcsuurmond.nl/internationaal-belastingadvies.

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs

Jupiter 65 

2685 LV  Poeldijk  (NL)

T.  0174-244725

W. www.jcsuurmond.nl

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel