Wordt Nederland minder interessant voor onroerendgoedbeleggers ?

februari 2021

Beleggers in Nederlands vastgoed worden aan banden gelegd.

Kamer wil snel af van investeerder die woning opkoopt en verhuurt

De Tweede Kamer wil investeerders dwarsbomen die huizen wegkapen voor gewone mensen en er zelf niet in gaan wonen. Vandaag komen de ChristenUnie, CDA, VVD en D66 daarom met een opkoopverbod voor tenminste vijf jaar.   

Steeds meer koopwoningen worden opgekocht door beleggers. Onderzoek van het Kadaster laat zien dat het aandeel panden gekocht door particuliere verhuurders is toegenomen van 2 procent in 2009 naar 6 procent in 2018. En in grote steden en studentensteden ligt dit percentage nog veel hoger.

Vijf grote steden vragen kabinet om invoeren verhuurvergunning

Dit is een probleem, omdat in zulke buurten regelmatig een schaarste aan betaalbare koopwoningen ontstaat. En veel particuliere beleggers vragen vervolgens hoge huurprijzen voor bewoning van hun pand.

Gemeenteraden moeten straks een verbod kunnen invoeren om woningen zonder vergunning te verhuren in gebieden waarin dit speelt, vindt de voormalige coalitie. Zo’n ban geldt dan tot maximaal vier jaar na aankoop van het pand en de woning kan in de tussentijd alsnog met een vergunning verhuurd worden.

Uitzonderingen

We kunnen nú al maatregelen nemen om kopers een eerlijkere kans te geven. Met dit voorstel houden we grote beleggers tegen en geven we ruimte aan starters en gezinnen

Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie)

Eigenaren mogen een woning wél verhuren als ze die al in bezit hadden voordat de nieuwe regels ingaan. Ook een huis dat bij verkoop al minimaal zes maanden verhuurd wordt, valt niet onder het verbod.

Overigens was minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) al bezig met een vergelijkbaar wetsvoorstel, maar de partijen vrezen dat dit plan in de ijskast belandt nu het kabinet is afgetreden. Hun voorstel is ook duurzamer: deze wetswijziging geeft gemeenten minimaal vijf jaar de mogelijkheid een opkoopbescherming in te voeren. De regel kan ook verlengd worden, na een evaluatie. Het voorstel van de minister beslaat maar drie jaar.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber is de initiatiefnemer. Dik-Faber: ,,Er is een groot tekort aan woningen en er moet flink worden bijgebouwd. Maar die woningen staan er nog niet. We kunnen daarom nú al maatregelen nemen om kopers een eerlijkere kans te geven. Met dit voorstel houden we grote beleggers tegen en geven we ruimte aan starters en gezinnen.” 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel