01-03-2015 Spaanse bouwnormen spelen in op aardbevingsgevaar

Spaanse bouwnormen spelen in op aardbevingsgevaar

In Nederland zijn we er nog niet zo aan gewend, maar in Spanje is al veel langer bekend dat er gebieden met een verhoogd aardbevingsrisico zijn.  Met enige regelmaat worden er dan ook aardbevingen geregistreerd, in de meeste gevallen zonder belangrijke materiële schade. Een uitzondering was de aardbeving in het stadje Lorca, in het jaar 2011, die zeer grote persoonlijke en materiële schade tot gevolg had.

Wie de kaart met aardbevingsrisico in Spanje vergelijkt  met de belangrijkste concentraties van buitenlandse huizenbezitters komt tot een verrassende conclusie: de buitenlanders vestigen zich met name in de gebieden met een relatief hoger risico! Dat geldt met name voor de zuidelijker kuststroken aan de middellandse zee.

De spaanse bouwnormen onderkennen dit risico echter; bij ieder nieuwbouwproject moet verplicht een analyse van het aardbevingsgevaar worden gemaakt, en moet met zeer grote veiligheidsmarges aangetoond worden dat het betreffende gebouw in geval van een daadwerkelijke aardbeving constructief intact blijft.

 

Dit is één van de redenen waarom we in Spanje veel vaker dan in Nederland, ook voor relatief eenvoudige bouwwerken en eensgezinswoningen, een betonnen constructie aantreffen. Alle onderdelen van deze constructie zijn via de stalen wapening met elkaar verbonden en het gebouw werkt daarom als een eenheid. In een extreem geval zou het veel minder snel instorten dan een gebouw met een gemetselde constructie.

Het is een reden temeer om bij aankoop van een bestaande woning grondig te checken of het huis over alle noodzakelijke documentatie beschikt. En als u nieuwbouwplannen heeft, alleen in zee te gaan met een erkend architect!

Paul Draaijer Arquitecto

c/Méndez Núñez, 8, 2

43004 Tarragona, Spain

+34 977 227214

skype: Paul Draaijer Arquitecto

www.pauldraaijer.com

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel