Peseta’s kunnen nog tot 30 juni 2021 worden ingeleverd

07-06-2021

MADRID – De inwoners van Spanje hebben nog tot 30 juni 2021 de tijd om de oude peseta’s bij een filiaal van de Centrale Bank van Spanje in te leveren. Daarna is het niet meer mogelijk en worden de peseta’s alleen nog collector items of helemaal niets meer waard. 19 jaar geleden werd de peseta omgeruild voor de euro maar na al die tijd zijn er nog steeds voor bijna 1,6 miljard euro aan peseta’s in omloop.

22 jaar geleden werd de euro als muntsoort in Maastricht geboren en 19 jaar geleden op 1 januari 2002 werd de euro als betaalmiddel gelanceerd waarbij de oude Spaanse muntsoort de peseta kwam te vervallen. De peseta kan niet meer als betaalmiddel gebruikt worden maar veel Spanjaarden hebben volgens de Bank van Spanje nog steeds peseta’s in huis.

De Banco de España heeft aangegeven dat de Spanjaarden nog voor een bedrag van ongeveer 1,6 miljard euro aan peseta’s munten en biljetten thuis hebben liggen. De 1,59 miljard euro staat gelijk aan ongeveer 270 miljard peseta’s. De bezitters van deze oude Peseta’s hebben officieel nog de tijd tot 30 juni 2021 om deze in te leveren en om te wisselen voor euro’s.

Biljetten 

Volgens de Centrale Spaanse Bank kunnen alle biljetten vanaf 1939 ingeleverd worden bij de Banco de España. Biljetten van de periode 1936-1939 worden door experts onderzocht voordat men beslist deze te accepteren of niet. Overigens moeten alle biljetten tenminste voor 50% goed en dus niet beschadigd zijn. 

Om te weten welke munten je nog kan inwisselen bij de Spaanse Bank kun je HIER (PDF) klikken. De munten die op 1 januari 2002 in omloop waren kunnen ingewisseld worden maar die munten die daarvoor in omloop waren worden niet geaccepteerd. Behalve de 2.000 peseta’s munten want dat zijn collector items.

De Spaanse Bank zegt echter dat zo’n 45% van de oude Spaanse muntsoort nooit meer ingeleverd zal worden omdat deze in handen is van verzamelaars en door veel mensen voor de nostalgie worden bewaard. Na 30 juni 2021 zal volgens de Spaanse Bank 99% van alle peseta’s geen waarde meer hebben en slechts een klein deel wordt of blijft een collector item.

Iets meer over de peseta

De euro verving in in 2002 in Spanje (en Andorra) de nationale muntsoort Peseta die in 1869 werd ingevoerd. Het woord peseta stamt af van het Catalaanse pesseta en betekent ‘deeltje’ of ‘stukje’.

Bron: Spanje Vandaag

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel