Aangifte verhuur van uw Nederlandse woning aan toeristen

Woningeigenaren die hun huis tijdelijk aan toeristen verhuren, melden dat meestal niet aan bij de Belastingsdienst. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw.

In 2017 verhuurden meer dan 31.000 mensen een woning in Nederland, laat Airbnb weten. Achtduizend van deze verhuurders deed belastingaangifte van de verhuur van een eigen woning.

Zeventig procent van de inkomsten van tijdelijke woningverhuur moet worden opgegeven bij de Belastingdienst. Over dat bedrag moet inkomstenbelasting worden betaald.

De achtduizend aangiftes leverden over 2016 ongeveer tien miljoen euro op, volgens gegevens van Trouw, en door zwart te verhuren loopt de overheid tientallen miljoenen euro’s mis.

Belastingdienst: we worden niet expres misleid

Van kwade opzet hoeft geen sprake te zijn, denkt de Belastingdienst. Alleen tijdelijke verhuur van een eigen woning valt in box 1 van de inkomstenbelasting: het belastbaar inkomen uit werk en woning.

Een tweede woning of een huurwoning tijdelijk verhuren, valt in een andere box en de Belastingdienst kan niet zien of dat gaat om vakantiehuur.

Of zij zelf op zoek gaan naar verhuurders die hun inkomsten niet opgeven, de Belastingdienst niet zeggen, meldt dagblad Trouw.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel