Anders leven en ouder worden in Portugal

ANDERS LEVEN EN OUDER WORDEN

Met veel plezier heb ik 52 jaar in Nederland gewoond. In de loop van de tijd zag ik in Nederland diverse maatschappelijke en sociale ontwikkelingen ontstaan. Een toenemend aantal mensen met diverse nationaliteiten die samen een uitdaging hebben om in verdraagzaamheid met elkaar te leven. Het drukkere verkeer met toenemende files en steeds meer mensen met haast en stress. Sociaal viel mij op dat het contact tussen buurtgenoten minder werd, veel mensen hebben het druk. Ook merk ik dat er steeds meer onrust is dat vaak gepaard gaat met uitingen van geweld.   

Het ouder worden van mensen in Nederland boeit mij al sinds jaar en dag. Mensen worden gemiddeld steeds ouder. Daarbij worden ouderen mensen steeds vitaler en mobieler. Er is een duidelijke ontwikkeling dat mensen, als ze ouder worden, langer op zichzelf willen wonen maar wel behoefte hebben aan sociaal contact met gelijkgestemden. De sociale kontakten van ouderen in Nederland die op zichzelf wonen worden in het algemeen minder. Dit komt omdat de ouderen vaak in een buurt wonen met mensen die jonger zijn. Die jongere mensen hebben het vaak druk. Daardoor ontstaat voor de ouderen in de buurt al gauw eenzaamheid. Natuurlijk is het wonen in wooncomplexen voor ouderen in Nederland een goed alternatief maar daar zie je dat het er voor elkaar zijn en elkaar helpen vaak beperkt aanwezig is. Daarnaast is het wonen in wooncomplexen voor ouderen in Nederland nu en in de toekomst voor veel mensen onbetaalbaar. 

Toen dacht ik, kan dat niet anders? Tijdens mijn zijn in de Minho streek van Portugal ontstonden er antwoorden. Wat mij hier in de Minho van Portugal vooral opvalt is dat mensen er voor elkaar zijn en elkaar helpen zonder daar iets voor terug te verwachten. Dat zit in de Minho van Portugal in de genen van mensen. Ik merk ook, elke dag weer, dat hier geen discriminatie en geen sociale onrust is. Aanslagen en demonstraties zie ik hier ook niet. Voor mij is bovenstaande de basis om hier in de Minho van Portugal een bijzonder woonproject te realiseren. Het hart van het woonproject is Helping & Sharing. Dat betekend dat de bewoners binnen de woonvorm op zichzelf wonen maar er voor elkaar kunnen zijn en elkaar kunnen helpen. Dat is een organisch proces dat door de bewoners zelf tot ontwikkeling komt. Denk qua initiatieven bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijke moestuin, een gemeenschappelijke internetverbinding, maar ook aan gemeenschappelijk een auto delen. Binnen het Helping & Sharing concept is het delen van krachtpunten van de bewoners een belangrijk organisch proces. Bijvoorbeeld, de ene bewoner is goed in boekhouding en de andere bewoner goed in computers repareren. Dan is het mooi om elkaar met gesloten beurs te helpen. Maar het kan ook zo zijn dat mensen elkaar helpen met zijn/haar levenservaring en wijsheid. Voorop staat dat er geen verplichtingen zijn om elkaar te helpen, dat is een organisch proces.

Het woonproject is gepositioneerd binnen een prachtige natuurlijke omgeving met alle voorzieningen in de buurt en uitgebreide wandel en fietsmogelijkheden vanaf het wooncomplex.  Het betreft 10 onder bijzondere architectuur gebouwde huizen met modern wooncomfort. Rondom de huizen is veel ruimte, natuurlijke sfeer en privacy gecreëerd. Op het terrein wordt een sfeervol gemeenschappelijk zoutwater zwembad gerealiseerd. Het is goed om te weten dat zorg in de Minho van Portugal betaalbaar en goed is geregeld.

De Minho streek staat bekend om het aangename weer in alle jaargetijden.

Hartelijke groet,

Jack Bastiaansen

www.easylivingportugal.com

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel