Ontwikkeling Italiaanse vastgoedmarkt tijdens corona jaar 2020

Januari 2021

Ontwikkeling Italiaanse vastgoedmarkt tijdens het corona jaar 2020 en wat zijn de vooruitzichten ?

2020 is  voorbij en daarmee komt een gedenkwaardig jaar vol tegenstrijdigheden ten einde. Een jaar dat in de hele wereld voor grote onrust zorgde. En een jaar met veel onzekerheid en enorme problemen in de gezondheidszorg, de wereldeconomie en uiteraard met veel persoonlijk leed.

Tegelijkertijd was er ook een levendige en sterke vastgoed markt. Ieder jaar beschouwen wij in de maand december het afgelopen jaar en geven onze visie op het komende jaar. Het jaar 2020 begon zeer veelbelovend, maar de komst van corona maakte dat alles anders werd. Uitgerekend in het door ons allen geliefde Italië startte voor Europa de corona narigheid. Heftige beelden uit onder meer Bergamo maakten ons allemaal stil. Het maken van reizen werd plotseling lastig terwijl dat voor zoveel mensen de afgelopen decennia normaal was geworden. Een gevolg hiervan was dat het plotseling ook lastig werd om huizen te bezichtigen waardoor de markt vrijwel stil kwam te liggen.

Herstart van de markt

Na de eerste lock down van het voorjaar kwam de markt op stormachtige wijze in beweging. Er bleek een grote vraag te bestaan in heel Europa naar recreatief vastgoed. In veel Europese landen kon bijna niet worden voldaan aan de explosief groeiende vraag naar vakantiewoningen. Meer specifiek in Italië ontstond plotseling ook sinds lange tijd vanuit de Italiaanse markt zelf een grote vraag naar een 'Casa di campagna'.

Factoren voor een sterke markt

De sterke vraag werd aangejaagd door een aantal factoren. Als eerste realiseerden veel Italianen die de lock down hadden meegemaakt in een appartement in steden als Milaan, Turijn of Rome zich dat het bezit van een huis op het platteland grote voordelen geeft bij een volgende lockdown. Voor veel buitenlanders gaf het bezit van een tweede huis de zekerheid dat er altijd een fijne vakantie te genieten is in een veilige, eigen omgeving. Maar er waren ook financiële redenen. De historisch lage rente maakte dat het bezit van spaargeld vrijwel niets oplevert. Daarnaast bleken de zeer beweeglijke beurskoersen voor veel beleggers te avontuurlijk waardoor het beleggen in vastgoed erg populair bleef.

Sterke gebieden

De grote groei vond als eerste plaats in de gebieden in noord-Italië die vanuit noord-Europa goed aan te rijden zijn. Piemonte, Liguria, de Dolomieten en het merengebied gaven als eerste een sterk herstel te zien, maar in het najaar breidde deze groei zich uit over alle bekende gebieden in midden Italië zoals Toscane, Umbrië en Le Marche. En zette de interesse in de zuid-Italiaanse regio Puglia zich door.

Vooruitzicht

Voor het komende jaar zien we een aantal elementen die vertrouwen in de verdere ontwikkelingen rechtvaardigen. Ervan uitgaande dat de komst van het corona vaccin in diverse landen reizen weer mogelijk maakt, verwachten wij dat de trend in de groeiende vraag naar recreatief vastgoed zich ook in 2021 zal voortzetten. Het ontstane bewustzijn dat een eigen huis een grote mate van zekerheid en veiligheid biedt zal een belangrijke factor van betekenis blijven. Het is de verwachting dat de rentestand laag blijft waardoor vastgoed als investering eveneens aantrekkelijk zal blijven. Al met al zien wij het jaar 2021 positief tegemoet. 

Deze marktanalyse is opgesteld door Ronald de Rooy van Italia Casa.

Meer informatie over de Italiaanse vastgoedmarkt en Italiaans huizenaanbod vindt u op de website van Italia Casa:

Ronald de Rooy

Managing partner ItaliaCasa

NL:      +31 71 3649732
B:        +32 3 3699432
UK:      +44 84 33309553
CH:     +41 32 5110212
D:        +49 40 22869849
I:          +39 0332 1791448

E:        rderooy@italiacasa.net

W:       www.italiacasa.net

_____________________________________________________________

Meer weten ?

Lees het Handboek Wonen en kopen in Italië

 

Meer informatie over vestigen en/of aankoop van een tweede huis in Italië leest u in het Handboek Wonen en kopen in Italië .

Meer dan 350 pagina’s onmisbare juridische, fiscale, financiële, bouwkundige en praktische informatie.

Alles wat u wilt én moet weten over vestigen en/of aankoop van onroerend goed in Italië

Met de kortingscode ITCA kunt u het handboek met 15% korting bestellen en teruglezen:

U kunt het boek via onderstaande link bestellen bij onze uitgeverij

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-27514995/italie/wonen-en-kopen-in-italie/#description

Het boek is ook te bestellen via bol.com, managementboek.nl  en de Nederlandse/Belgische boekhandel

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel