Energielabel verplicht bij verkoop en verhuur van een huis in Duitsland

Energielabel in Duitsland sinds 1 mei 2014 verplicht

Huiseigenaren in Duitsland zijn sinds 1 mei 2014 verplicht, om bij verkoop of verhuur (ook ongevraagd), reeds bij bezichtiging de Energieausweis te presenteren. Sinds deze datum kan een verhuurder of verkoper niet als voorheen vrijblijvend met deze verplichting omgaan. Vanaf 2015 zijn ‘bejaarde’ verwarmingsketels niet meer toegestaan en voor nieuwbouw gelden met betrekking tot energieverbruik strengere normen.

Inzicht in energiekosten

Via de Energieausweis krijgt de huurder of koper inzicht hoe het met de energiebesparende maatregelen van het pand is gesteld en/of met welk bedrag aan energiekosten hij rekening moet gaan houden. In het kader van de Europese regelgeving moeten ook in Duitsland de meeste woningen bij verkoop of verhuur voorzien zijn van een energielabel, vergelijkbaar met het label dat bekend is op  koelkasten, diepvriezers en wasmachines.

De kosten van energie zijn in Duitsland hoog. Het is daarom verstandig te weten hoeveel energie uw woning bij normaal gebruik verbruikt. Er bestaan al naar gelang in welk jaar het huis werd gebouwd (vóór of na 1977) twee soorten energielabels:

1)       Het verbrauchsorientierte

2)       Het bedarfsorientierte energielabel.

In de bedarfsorientierte Energieausweis staat vermeld wat de bouwkundige staat van de woning en de staat van de verwarmings- en warmwaterinstallatie is. Tevens staat vermeld welke energiebesparende maatregelen zijn getroffen en welke eventueel nog getroffen kunnen worden.

In de verbrauchsorientierte Energieausweis staat het energieverbruik van de afgelopen jaren vermeld met suggesties tot energiebesparende maatregelen.

Opmerkelijk is dat beide energiepassen, hoewel heel verschillend, voor de wet gelijk zijn en beide tien jaar geldig zijn; dus ook de vergunningen die voor 1 mei 2014 zijn afgegeven.

Mei,  2014

Bron: STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater | www.strick.de

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel