Spaanse Hypotheek aanvragen | Voorwaarden en mogelijkheden

31-03-2020

Hypotheekaanvraag in Spanje

Een aantal feiten op een rij
U heeft een huis op het oog in Spanje en u wilt daarvoor een hypotheek in Spanje afsluiten. Dat kan, maar dit proces verloopt anders dan in Nederland of België. Er zullen mogelijk veel vragen rijzen bij het afsluiten van een hypotheek in Spanje en mede door het niet beheersen van de Spaanse taal kan dit een lastige opgave lijken. Om het proces van de aanvraag, tot het passeren bij de notaris, soepel te laten verlopen adviseren wij u om ons kantoor te vragen hierin te begeleiden. Onze adviseurs spreken de taal, kennen de gewoonten en zij weten precies welke obstakels u tegen kunt komen. U spreekt met ons in het Nederlands, en wij handelen het verder in het Spaans af.

Met onderstaande punten maken wij het u een stuk gemakkelijker en krijgt u een algemeen beeld van de hypotheekmogelijkheden in Spanje.

Welke hypotheekvorm hanteert men in Spanje?
De enige hypotheekvorm op dit moment in Spanje is de annuïteitenhypotheek waarbij u dus elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing.

Wat kan ik maximaal lenen?
Spaanse banken financieren over het algemeen 60% tot maximaal 70% van de aankoopprijs of taxatiewaarde van de woning. De laagste waarde is leidend. Een financiering van 100% is niet mogelijk. Bij de aankoop van een zogenaamde finca rustica of rustieke woning zal de maximale hypotheek worden beperkt tot 60%. Bent u fiscaal resident in Spanje dan kunt u maximaal 80% lenen.

Bij de aankoop van een woning dient u ook rekening te houden met aankoopkosten en hypotheekkosten. Belangrijk te weten is dat u zelf minimaal 30% aan eigen middelen moet inleggen plus de kosten koper moet betalen. De totale aankoop- en hypotheekkosten zullen tussen de 9,5% en de 13,5% liggen afhankelijk van de prijs, streek en het type woning dat u koopt.

Hoe weet ik snel of ik in aanmerking kom voor een hypotheek in Spanje?
Vraag onze HypotheekCheck aan en ontvang binnen 2 dagen via de mail een duidelijk en helder overzicht over wat u kunt lenen.

Wat kost een hypotheek in Spanje?
Sinds de wijziging in de wet worden de hypotheekkosten door de bank betaald behalve de taxatiekosten en eventuele afsluitprovisie van de bank. Wij raden aan een erkend hypotheekadviseur in de arm te nemen die u tijdens het hele proces begeleidt.

De afsluitingsprovisie bedraagt normaal tussen 0,75% tot 1,50% van de hypotheek.

Rustieke of urbane woning?
Let goed op of de woning die u wilt gaan kopen rustiek of urbaan is. De gemeente geeft voor elke woning een classificatie: voor een rustieke woning gelden weer andere regels dan voor een urbane woning. Dit is belangrijk te weten omdat veel Spaanse banken een rustieke woning niet financieren of een veel lagere hypotheek geven. Het beste is dit van tevoren te weten om onnodige verwarring en vertraging in het aankoopproces te voorkomen.

Heb ik voldoende inkomen?
Om een maximale hypotheek Spanje te krijgen dient u in de eerste plaats altijd inkomen te kunnen aantonen. Dit kan bijvoorbeeld inkomen zijn uit vast dienstverband of inkomen uit zelfstandig ondernemerschap, huurinkomsten (box-3) of inkomen uit vermogen. Het moet in elk geval aantoonbaar zijn. Een ondernemer moet bijvoorbeeld van de laatste twee of 3 jaar cijfers kunnen laten zien.

De Spaanse banken hanteren inkomenscriteria om de maximale hypotheek vast te stellen. Over het algemeen geldt dat er 35% van uw netto jaarinkomen mag worden besteed voor het totaal aan krediet– en hypotheeklasten (hieronder vallen dus ook hypotheeklasten in Nederland of België, alimentatie, persoonlijke leningen, leasing e.d.).

Kan ik op mijn leeftijd nog een hypotheek te krijgen?
De hypotheek moet vóór uw 75e levensjaar zijn afgelost. De maximale looptijd is in Spanje 30 jaar. Dus als u bijvoorbeeld 55 bent, kunt u een hypotheek aanvragen met een maximale looptijd van 19 jaar.

Mijn bank biedt mij een lage rente aan
Bij het kiezen van een juiste bank is het belangrijk dat u zich niet laat verleiden door alleen een lage rente want deze gaan vaak gepaard met het afsluiten van onnodige dure bijproducten als dure verzekeringen. Tegenwoordig mogen banken deze verzekeringen niet meer verplichten– maar het is wel aan te raden ze af te sluiten om zo de rente zo laag mogelijk te kunnen houden. Deze kunnen vaak na het eerste jaar elders worden ondergebracht waar men u lagere premies aanbiedt.

Kan ik een hypotheek in Spanje zelf regelen?
Ja, u zou dit zelf kunnen regelen. Echter het rechtstreeks benaderen van een Spaanse bank is niet echt een goed idee en vanwege de taalbarrière en het complexe aanvraagproces raden wij dat niet aan. Wij krijgen geregeld cases van klanten die zelf een hypotheek hebben proberen te regelen en daarna van een koude kermis zijn thuisgekomen. Vaak is het een langdurig proces met een afwijzing als uitkomst. Door een hypotheekspecialist in te schakelen die de vertaalslag naar de bank maakt en jarenlange ervaring heeft is de kans op slagen groot. Daarnaast ontvangt u betere condities en een betere rente.

Wij raden aan om een advocaat in te stellen voor de aankoop van de woning en een erkend hypotheekadviseur zoals WeCare Mortgages – Spanjehypotheek voor de begeleiding van het hele hypotheekproces.

Een deskundige en ervaren Spaanse hypotheekadviseur weet op basis van uw financiële situatie perfect in te schatten welke banken in aanmerking komen om een gunstigere aanbieding te doen. Wij bieden een compleet klantdossier aan bij de bank en dat scheelt uiteindelijk toch in de kosten en bespaart de klant heel wat kopzorgen.

Waarom een hypotheekadviseur in de arm nemen die erkend is door de Banco de España?
Alleen hypotheekadviseurs die in Spanje gecertificeerd zijn volgens de nieuwe Spaanse hypotheekwet (juni 2019) mogen namens u onderhandelen bij de banken om zodoende de beste deal te verkrijgen.

Bij welke bank kan ik mijn hypotheek aanvragen?
Uw hypotheekspecialist weet exact op basis van uw financiële en persoonlijke situatie welke Spaanse bank u de beste aanbieding geeft.

Hoelang duurt een hypotheek aanvraag?
Zodra de aanvraag is ingediend en er financiële goedkeuring van de bank is ontvangen kan er getaxeerd worden. Gemakshalve kunnen we uitgaan van een doorlooptijd van 8-10 weken. Dit is afhankelijk van elk hypotheekdossier. 

Eerst financiering regelen en dan pas de aankoop
Het is zeer raadzaam allereerst de financiering rond te krijgen voordat u een koopcontract tekent. Als er nog geen duidelijkheid is over de financiering en u wilt al een voorlopig koopcontract tekenen dan zou er een ‘voorbehoud van financiering’ in opgenomen moeten worden zodat u de tijd krijgt om de hypotheek te regelen. Echter in de praktijk blijkt dat in Spanje een ‘voorbehoud van financiering’ bijna nooit wordt opgenomen.  

Houdt u rekening met conservatieve taxatiewaarden
In Spanje is het verplicht om voor het afsluiten van een hypotheek in Spanje een taxatie te laten verrichten. Dit moet door een erkend en gecertificeerde taxateur worden gedaan. Een taxatie voor een woning van € 200.000 ligt rond de € 350.

Ze zijn tegenwoordig voorzichtiger in het afgeven van waardes en het is dus goed mogelijk dat de taxatiewaarde net onder de koopsom uitkomt ook al stond het huis voor een hogere prijs te koop en heeft u volgens uw mening een goede prijs bedongen. Wees niet teleurgesteld, in de meeste gevallen komt de taxatiewaarde dicht bij de aankoopprijs te liggen.

Voorkom verrassingen
Behoed uzelf voor ongewenste verrassingen, dure bijproducten of valse beloften, laat u begeleiden door een gevestigde tussenpersoon met veel ervaring en een goede reputatie bij de banken. Bezuinig niet op de kosten van een erkend hypotheekadviseur in Spanje.

Waarom WeCare Mortgages – Spanjehypotheek?
Ze zijn al meer dan 15 jaar werkzaam in Spanje en het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de Spaanse hypotheekverstrekking voor de Nederlandse en Belgische kopers in Spanje. Door het uitmuntende trackrecord van WeCare Mortgages bij de grote Spaanse hypotheekverstrekkers én de uitgebreide ervaring en connecties in die sector van Martin Faessen, eigenaar en hypotheekspecialist van het bedrijf, zijn zij in staat exclusieve voorwaarden van Spaanse hypotheken te onderhandelen. Dit zorgt, samen met de zeer klantgerichte en Nederlandstalige dienstverlening, voor een unieke service waar Nederlanders, Belgen en andere nationaliteiten die een hypotheek in Spanje willen afsluiten, de vruchten van plukken.

Voor meer informatie over hypotheken in Spanje kunt u verkrijgen bij:

WeCare Mortgages

info@wecaremortgages.com

www.wecaremortgages.com  

www.spanjehypotheek.com

 

Meer weten ?  Lees het handboek: Financiering van een huis in Spanje

 

► https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-53936044/spanje/financiering-van-een-huis-in-spanje/#description

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel