Nederlandse Zelfstandigenaftrek als u in het buitenland woont

november 2023

Wonen in het buitenland en het Nederlandse urencriterium van 1225 uur voor de zelfstandig ondernemer en recht op zelfstandigen aftrek

Een fiscaal en juridisch adviseur stelde bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant dat een fulltime ondernemer, zoals hij, geen urenoverzicht hoeft te overleggen om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek.

Urencriterium, tenminste 1225 uur

Wat betreft de zelfstandigenaftrek geldt op grond van artikel 3.76, eerste lid Wet IB 2001 dat een ondernemer moet voldoen aan het urencriterium. Daarvoor moet een ondernemer tenminste 1225 uur kalenderjaar aan werkzaamheden voor zijn onderneming hebben verricht.

Daarbij rust op een ondernemer de last om de feiten en omstandigheden te stellen, en bij betwisting aannemelijk te maken, waaruit volgt dat hij recht heeft op de zelfstandigenaftrek.

De ondernemer voert aan dat een fulltime ondernemer, zoals hij, geen urenoverzicht hoeft te overleggen om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek is voor het jaar 2013 ook zonder urenregistratie over te leggen geaccepteerd.

De stelling dat een fulltime ondernemer zonder meer voldoet aan het urencriterium, acht de rechtbank echter onjuist.

Zaak

Een ondernemer is sinds 1 juni 2001 werkzaam als fiscaal en juridisch adviseur. Hij emigreert op 7 december 2010 naar Brazilië. Een inspecteur neemt na de aangifte inkomstenbelasting met betrekking tot de jaren 2012 en 2014 het standpunt in dat de ondernemer geen winst uit Nederlandse onderneming heeft genoten.

Bij de aanslagregeling voor het jaar 2016 is de inspecteur afgeweken van de aangifte door de winst uit onderneming met € 15.000 te verlagen en de zelfstandigenaftrek niet te accepteren. Bij het vaststellen van de aanslag over 2017 corrigeert de inspecteur de zelfstandigenaftrek naar nihil.

Korte samenvatting

Datum uitspraak : 23-10-2023

Rechtbank Zeeland – West Brabant ECLI:NL:RBZWB:2023:7352


Lees er alles over in de serie handboeken van uitgeverij Guide Lines:  Wonen en kopen in….

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/c-2702948/landenpublicaties/

Boeken zijn ook te bestellen via de boekhandel of bol. com

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel