Welke erfrecht is van toepassing bij overlijden en de EVV

Op 17 augustus 2015 is de Europese Erfrechtverordering (EVV)ingegaan en zijn de regels van deze wetgeving ook van kracht binnen het Nederlandse recht. De verordening bevat regels die bepalen welk erfrecht van toepassing is op de nalatenschap binnen de EU. Het uitgangspunt is dat het recht wordt gehanteerd van het land waar de erflater zijn laatste gewone verblijfplaats had toen hij of zij overleed. De rechtskeuzemogelijkheden binnen de EU zijn met de komst van deze verordening versoepeld en eenvoudiger geworden.

Gewone verblijfplaats

Indien u afwisselend in meerdere landen woont, is het verstandig om vast te leggen wat de gewone verblijfplaats is. Als de verblijfplaats niet is vastgelegd wordt deze na overlijden bepaald.

Om vast te stellen wat de ‘gewone verblijfplaats’ van de erflater (de overledene) is na een overlijden, is een oordeel van de rechter nodig. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar:

■ het land waarin de erflater overleden is,                                                                  

■ waar de erflater in de jaren voor het overlijden heeft gewoond,

■ de gezinssituatie,

■ regelmaat van bezoeken aan Nederland.

Op basis van verschillende gegevens wordt bepaald wat de laatste gewone verblijfplaats van de overledene is en welk recht van toepassing is.

Zelf kiezen welke wetgeving wordt toegepast

Door het vastleggen van uw wensen kunt u kiezen welke wetgeving op uw erfenis wordt toegepast. U zorgt hiermee voor duidelijkheid omtrent de afwikkeling van de nalatenschap voor uw nabestaanden.

Binnen de Europese Unie

Bij overlijden binnen de EU bepaalt de Europese erfrechtverordening welk erfrecht van toepassing is op een grensoverschrijdende erfenis. De verordening is geldig in alle lidstaten van de Europese Unie met uitzondering van Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Hoofdregel is het recht van de laatste gewone verblijfplaats, maar u kunt wel een rechtskeuze maken voor het Nederlandse erfrecht indien u in het buitenland woont.

Wat valt er onder de internationale erfrechtwetgeving?

De regeling van het land dat u voor uw erfrecht kiest, is bepalend voor een aantal onderwerpen. Bijvoorbeeld:

■ het bepalen van de erfgenamen,

■ het verdelen van eigendommen onder uw erfgenamen

■ de aansprakelijkheid voor schulden.

Wat valt er niet onder de wetgeving?

Er is ook een aantal onderwerpen van het erfrecht die niet door de Europese erfrechtverordening of nationale regels worden bepaald, maar altijd samenhangen met het land van overlijden.

Zo wordt erfbelasting altijd geheven volgens de regels van het land van de erflater, is de burgerlijke staat of huwelijksstelsel in het land van overlijden leidend en zijn vennootschapskwesties bij overlijden ook lokaal bepaald.

Voorkeur vastleggen

Het is verstandig om uw voorkeuren vast te leggen. Zo voorkomt u dat nabestaanden bij de rechter uw verblijfsplaats moeten vastleggen en heeft u zelf invloed op het gekozen recht bij de verdeling van uw erfenis. Als er geen keuze is vastgelegd geldt in Nederland en de EU standaard de Europese erfrechtverordening.

Wilt u meer weten over erfrechtelijke kwesties, successierechten, overdragen van uw huis aan uw kinderen ?

Lees er alles over in het handboek: Franse nalatenschappen

Alles wat u wilt en moet weten !

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-42353648/frankrijk/handboek-franse-nalatenschappen/#description

(ISBN: 978-90-74646-88-8 / ook te bestellen via de boekhandel of bol.com) 

 

Meer weten over  (ver)koop, (ver)huur, (verbouw), nalatenschappen en emigreren naar Frankrijk ?

Lees onze informatie-handboeken over Frankrijk

 

►  Overzicht Frankrijk handboeken     

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel