Emigratie naar Portugal en uw AOW-uitkering

Emigratie naar Portugal en uw AOW-uitkering

Emigreert u uw AOW-gerechtigde leeftijd naar Portugal, dan blijft u recht houden op uw AOW uitkering.

Emigreert u echter vóór uw AOW-gerechtigde leeftijd naar Portugal, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw AOW-uitkering.

Het zit namelijk zo: voor ieder jaar opbouw dat u mist, omdat u enkele jaren in het buitenland heeft gewoond of gewerkt en dus niet in Nederland stond ingeschreven,  wordt de AOW later met 2% gekort (op enkele uitzonderingen na)

In de emigratieroes houdt  niet iedereen hier rekening mee, en dit kan leiden tot een onaangename verrassing als u eenmaal de AOW-leeftijd heeft bereikt.

Stel uw AOW gerechtigde leeftijd is 67 jaar en 3 maanden en u emigreert op uw 60e naar Portugal,  dan betekent dit een korting van 7 x 2 % = 14% op de latere AOW-uitkering. Misschien kunt u dit AOW-gat aanvullen met een goed pensioen, lijfrente en/of de verkoop van uw huis.

Een andere mogelijkheid is om een vrijwillige AOW verzekering af te sluiten. U betaalt dan elk jaar premie aan de SVB. Deze premie is een percentage van uw inkomen in een jaar. Dit kan inkomen uit Nederland en/of uit het buitenland zijn.

Dit is één van de vele aspecten van een emigratie naar Portugal   

Wilt u meer weten wat de juridische, fiscale, financiële en sociale verzekeringsgevolgen zijn van vestiging en/of aankoop van onroerend goed in Portugal ?

Lees er alles over in het handboek Wonen en kopen in Portugal

350 pagina´s onmisbare en onafhankelijke informatie

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-27524118/portugal/wonen-en-kopen-in-portugal/#description

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel