Coronacrisis verbreedt horizon van woningzoekers

Het leven buiten de stad en in het buitenland lonkt

Naarmate de coronacrisis voortduurt, zijn Nederlanders steeds minder tevreden over hun woonsituatie, zo blijkt uit gebruikersonderzoek op Funda.

Een peiling in mei liet de eerste onvrede zien en die is in september verder toegenomen. Van de respondenten geeft 12% aan dat zij door de coronacrisis overwegen om de stad in te ruilen voor een dorp. Indien de situatie over een jaar niet is veranderd, overweegt nog eens 5% om de stad uit te gaan.

Een huis in het buitenland ?

De onvrede met de bestaande woonsituatie leidt er ook toe dat steeds meer Nederlanders op zoek zijn naar een (tweede) huis in het buitenland. Gezien de overspannen huizenmarkt in Nederland krijg je in het buitenland doorgaans meer waar en ruimte voor je geld.

Nederlandse overdrachtsbelasting naar 8 %

Verhoging algemene tarief overdrachtsbelastingtarief (8% voor vakantiewoningen of verhuurpanden !!) 

Het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting wordt verhoogd van 6 naar 8%. 

Dit tarief van 8% geldt voor bedrijfs- en fabriekspanden, maar ook voor woningen die de koper niet gebruikt om zelf duurzaam te bewonen, dus bijvoorbeeld vakantiewoningen of woningen bestemd voor de verhuur. 

Ook de verkrijging van de economische eigendom van een woning of de verkrijging van aandelen in een onroerend-zaakrechtspersoon (fictieve onroerende zaken) valt onder het algemene tarief van 8%.

Het beleggen in tweede huizen en beleggingspanden in Nederland wordt fiscaal gezien steeds verder ontmoedigd. Ook de herziening van het box 3 systeem vanaf 2022 zal niet voordelig uitpakken voor onroerendgoedbeleggers. 

Wellicht dat beleggers en kandidaat-kopers van tweede huizen wat vaker over de grens zullen gaan kijken.

We houden u op de hoogte van de consequenteis van de herziening van het box 3 systeem vanaf 2022. Ook bij de aankoop en bezit van een tweede huis in het buitenland.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel