Analyse Spaanse onroerend goed markt door enkele grote Spaanse banken

2024

Voor Caixabank Research “zal de vastgoedsector in 2024 alleen maar sterker worden en in 2025 terugkeren naar de expansiefase”, aldus Judit Montoriol, hoofdeconoom bij CaixaBank Research.

Om die reden verwacht de Caixabank  ongeveer 550.000 transacties in het lopende jaar (40.000 meer dan ze tot nu toe hadden voorspeld), wat zich vertaalt in een daling van bijna 7% ten opzichte van 2023.

Wat de prijzen betreft, voorziet de Caixabank een gemiddelde groei van 2,7% op jaarbasis (vergeleken met 1,4% in 2023).

De BBVA bank verwacht een krimp van het aantal verkopen in 2024 als gevolg van de hoge rentetarieven.  Gezien de gunsitge arbeidsmarkt in Spanje verwacht d BBVA bank, dat het aantal onroerendgoedtransacties rond de 600.000 blijft liggen, een niveau hoger dan het gemiddelde tussen 2015 en 2018.

De BBVA is het met de CaixaBank eens dat het herstel van de onroerendgoedsector vooral in 2025 zal plaatsvinden.  De prijs zal naar verwachting een vergelijkbare ontwikkeling vertonen als het voorgaande jaar, gekenmerkt door een tekort aan aanbod.

Het analyseteam van Bankinter schat op zijn beurt dat de huizenprijzen in 2024 en in 2025 blijven stijgen.

De huizenprijzen houden verrassend goed stand in een klimaat van hogere hypotheekrentetarieven, maar vanwege een sterke arbeidsmarkt een een tekort aan aanbod in de grotere steden, de Middellandse Zeekust en op de eilanden blijven de prijzen stijgen. Bankinter verwacht de komende tijd ook een verlaging van de rentetarieven.

Bankinter schat dat de huizenprijzen in de komende jaren licht zullen stijgen. In 2024 met een gemiddelde van 1,5% stijgen en in  2025 met nog eens 2%.

Solvia verwacht dat de huizenprijzen in 2024 gemiddeld tussen 2% en 3% zullen stijgen en dat de huur in 2024  tussen 5% en 7% zal stijgen, een trend die vergelijkbaar is met die in het vierde kwartaal van 2023.

De vraag naar onroerend goed blijft boven de cijfers van 2018 en 2019, wat aantoont dat de interesse in het verwerven van een nieuw pand groot blijft”, benadrukt Ernesto Ferrer-Bonsoms, zakelijk directeur Real Estate bij Solvia.

(Solvia is een vastgoeddienstverlener voor particulieren, bedrijven en beleggers die actief is in alle marktsegmenten. Sinds 2019 behoort het tot de Intrum Group, een toonaangevend internationaal bedrijf voor kredietbeheerdiensten in Spanje, met een activaportefeuille ter waarde van meer dan 50 miljard euro, inclusief 200.000 panden in portefeuille)


Meer weten over de juridische, fiscale, financiële en sociale verzekeringsaspecten van emigreren naar Spanje en/of aankoop en bezit van onroerend goed in Spanje ?

Lees er alles over in de Spanje handboeken en dossiers van uitgeverij Guide Lines

Voor iedereen met emigratie- aankoop- of investeringsplannen in Spanje

Met medewerking van juristen, advocaten, fiscalisten, financiers, makelaars, verhuisbedrijven en andere ervaringsdeskundigen.

Al ruim 25 jaar de juridische, fiscale en financiële informatiebron voor Nederlanders en Belgen die zich al of niet permanent in Spanje willen vestigen en/of in Spanje een (tweede) huis willen kopen of reeds bezitten.

Overzicht Spanje handboeken en dossiers

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel