01-03-2015 Wel of niet uitschrijven uit Nederland ?

Verplichte uitschrijving bij vertrek uit Nederland

U moet zich verplicht uitschrijven uit de BRP als u verwacht dat u binnen een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze periode van 8 maanden hoeft niet aaneengesloten te zijn.

Ook in het geval u een huis in Nederland aanhoudt,  moet u zich uitschrijven als u voor langere tijd in het buitenland verblijft.

U kunt zich vanaf 5 dagen voor uw vertrek uitschrijven bij de gemeente waar u op dat moment woont. U kunt dit zowel persoonlijk als schriftelijk doen. Het is gebruikelijk dat als u zich uitschrijft, de gemeente een bewijs van uitschrijving verstrekt. Doet de gemeente dit niet uit zichzelf, vraag hier dan expliciet naar.

Zo’n uitschrijfbewijs kunt u gebruiken bij het opzeggen van abonnementen of voor uw inschrijving in het buitenland. Het bewijs van uitschrijving kunt u alleen ontvangen op het moment van uitschrijving. Het is dus belangrijk om dit te bewaren.

Woont u in het buitenland en heeft u geen bewijs van uitschrijving? Dan kunt u in plaats daarvan een internationaal uittreksel uit de BRP aanvragen. In dit uittreksel staat onder meer dat u niet-ingezetene bent en het moment van vertrek uit Nederland. In de volgende 18 plaatsen kunt u een internationaal  uittreksel uit de BRP aanvragen:

Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo en Zwolle

Deze plaatsen beschikken over een RNI-loket (Registratie Niet- Ingezetenen) Het internationaal uittreksel is beschikbaar in het Nederlands, Spaans, Italiaans, Turks, Frans, Duits en Engels.

De gemeente stelt instanties die zijn aangesloten op de BRP, zoals de Belastingdienst of een pensioenfonds, op de hoogte van uw nieuwe adres in het buitenland. Als u daarna opnieuw verhuist, moet u zelf uw nieuwe adres doorgeven aan de instanties waar u contact mee heeft tijdens uw verblijf in het buitenland.

Afmelden/uitschrijven bij de BRP

Afmelden kan schriftelijk of persoonlijk. Een formulier invullen met een kopie van je paspoort is voldoende. Ook via Digi-D is soms al iets te regelen. Let op: niet alle afdelingen van de verschillende gemeenten zijn even up to date!

Wat houdt de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) in ?

De Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) registreert personen die niet in Nederland wonen, maar die wel een relatie hebben met (meerdere) Nederlandse overheidsinstellingen.

Ingezetenen en niet-ingezetenen

Iemand die voor een periode van 4 maanden of langer in Nederland woont of gaat wonen, is een ingezetene. Naast ingezetenen zijn er niet-ingezetenen. Dit zijn personen die niet of korter dan 4 maanden in Nederland wonen en een relatie hebben met Nederlandse overheidsinstellingen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die tijdelijk in Nederland werken. Of mensen die in Nederland hebben gewoond en die nu in het buitenland pensioen genieten.

Persoonsgegevens in de BRP

In de Basisregistratie personen (BRP) worden de persoonsgegevens bijge-houden van iedereen die in Nederland woont. Ook de persoonsgegevens van mensen in het buitenland die een relatie hebben met de Nederlandse overheid staan erin (de niet ingezetenen). De overheid gebruikt deze persoonsgegevens om haar taken uit te kunnen voeren. Zo heeft de Belastingdienst de gegevens nodig om belastingen te heffen. In de BRP staan onder andere de volgende persoonsgegevens:

De landelijke infrastructuur van de BRP is de verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het beheer is in handen van het agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR). Dit is een onderdeel van het ministerie van BZK.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel