Ontwikkeling vastgoed aan de Belgische kust

25-06-2015

Vastgoed aan de Belgische kust kampt met ouderdomskwaaltjes

Vastgoed aan de Belgische kust blijft onverminderd populair, maar er zijn diverse appartementencomplexen die kampen met ouderdomsverval.

De reden waarom de prijzen van bestaande appartementen in zes van de negen kustgemeenten onder druk staan.

De prijzen van bestaande appartementen aan de kust staan onder druk. De cijfers van de federale overheidsdienst Economie tonen dalende prijzen in zes van de negen kustgemeenten. In Nieuwpoort en Bredene is de correctie het grootst (-5%). Oostende en De Panne houden stand. De Haan kent als enige kustplaats stijgende prijzen (+3%).

De prijzen van nieuwbouw appartementen staan iets minder onder druk, maar toch noteerde het studiebureau de Crombrugghe & Partners vooral in Nieuwpoort (-3%) en Oostende (-3,3%) een duidelijke daling van de nieuwbouwprijzen van appartementen.

Tegenover de licht dalende prijzen staat wel een redelijk solide verkoopactiviteit. Er zijn in 2014 iets meer appartementen verkocht dan in 2013. En volgens de meeste vastgoedmakelaars  is 2015 goed begonnen.

De verkopen van de topjaren 2003, 2004 en 2005 worden echter niet meer gehaald. "Toen ging het superhard aan de kust. Sinds de crisis in 2008 zijn er meer ups en downs.  Momenteel is er sprake van een  opgaande lijn."

In maart 2015 bleek uit de vastgoedbarometer van de Belgische notarissen dat de prijs van appartementen op de zeedijk in één jaar met 6,1 % was gedaald. Een verklaring is dat de verkoop van vooral verouderde appartementen de gemiddelde prijs heeft gedrukt. In de jaren zestig hebben projectontwikkelaars in eerste instantie de zeedijk volgebouwd, waardoor de veroudering van het patrimonium zich daar nu ook het sterkst laat voelen.

Gezien de korte Belgische kuststrook en de schaarste aan ruimte aan de Belgische kust denken de vastgoedmakelaars niet dat de vastgoedprijzen op de dijk echt onder druk komen te staan.

Op B-locaties kan er nog wel onderhandeld worden, maar op toplocaties gebeurt dit zelden.

De vastgoedmarkt aan de Belgische kust wordt intussen wel “overspoeld”  door  de zogenoemde pensioenmigranten, mensen die na hun pensionering verhuizen naar de kust.

Sommige kustgemeenten maken zich zorgen over deze grijze golf.  Meer vergrijzing zou drukken op de dynamiek van de kustgemeentes en vereisen meer zorgvoorzieningen voor de toenemende groep ouderen.

De Vastgoedsector is echter blij met de toenemende belangstelling van ouderen voor de Belgische kust. Dankzij de vergrijzing worden de dode momenten tussen de vakantieperiodes in ieder geval opgevuld en beginnen sommige kustplaatsen het hele jaar door te leven.

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel