Verlaging Portugese vermogenswinstbelasting bij verkoop onroerend goed.

Bij verkoop van een woning in Portugal wordt er vermogenswinstbelasting geheven, als u de woning met winst verkoopt.

De berekeningsmethode, was afhankelijk van de woonplaats van de verkopende eigenaar. Deze  methode leidde er toe, dat niet-ingezetenen in Portugal meer vermogenswinstbelasting betaalde bij verkoop van een woning in Portugal dan ingezetenen in Portugal.

Kortom geen gelijkheidsbeginsel.  Dit leidde tot diverse rechtszaken in zowel Portugal als  bij het Europese Hof.  Door gerechtelijke uitspraken werd Portugal gedwongen de berekening aan te passen en niet langer te discrimeren tussen ingezetenen en niet-ingezetenen.

Niet-ingezetenen werden belasting tegen een vast percentage van 28% over de totale vermogenswinst.

Ingezetenen van Portugal werden belast tegen een progressief belasting, waarbij slechts 50% van de winst werd belast. Het maximale percentage voor ingezetenen bedroeg in dit geval 48%. Omdat slechts 50% werd belast leidde dit tot een belastingheffing van 24 %.  Een verschil dus met niet-ingezetenen.

Sinds 2023 worden zowel ingezetenen als niet-ingezetenen op één en dezelfde manier behandeld en belast, te weten tegen maximaal 24%  

Voor niet-residenten is dit dus goed nieuws. Zij gaan erop vooruit.

De helft van de winst wordt belast tegen een progressief percentage met een minimum van 14,5 %  en een maximum percentage van 48%

Vermogenswinsten, die door niet-ingezetenen werden gerealiseerd tot en met 31 december 2022 worden belast volgens het oude regime; dus belast tegen 28%

De Portugese belastingdienst neemt bezwaren hiertegen niet in behandeling. Toch is het advies: teken bezwaar aan als u belast wordt met 28% volgens het oude regime. Het is namelijk nog maar de vraag of Portugese rechtbanken of het Europese hof de Portugese belastingdienst hierin gelijk geeft en dat de Portugese belastingdienst uiteindelijk deze bezwaren toch in behandeling moet nemen.

Daarnaast blijft het advies bewaar bonnen en facturen voor aanpassingen en renovaties aan uw huis. Deze zijn namelijk aftrekbaar, waardoor  de vermogenswinst, cq de belastbare waarde verlaagd wordt.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel