Emigratie is een belastbaar moment

Emigratie is een belastbaar moment

Als inwoner van Nederland bent u onbeperkt belastingplichtig in Nederland.  Deze onbeperkte belastingplicht houdt in dat u in Nederland belasting betaalt over uw totale inkomen, waar ter wereld ook verkregen. Uw buitenlandse inkomsten zijn dus onderdeel van dit wereldinkomen.

Echter, het buitenland waar u inkomsten vandaan krijgt, zal mogelijk ook belasting willen heffen. Uw belastingplicht in dat land is wel beperkt tot heffing over de inkomstenbron uit dat land. Omdat het niet de bedoeling is dat u in twee landen belasting betaalt over dezelfde inkomstenbron, geven belastingverdragen per inkomstenbron aan welk land mag heffen.

Voorbeeld 1:

U woont in Nederland en werkt in België. Daarnaast heeft u een vakantiewoning in Frankrijk en wat spaargeld op de bank. Waar betaalt u belasting?

De Franse woning is belast in Frankrijk. Over uw arbeidsinkomsten uit België dient u in principe belasting te betalen in België. Uw spaargeld op de bank is belast in Nederland  (box 3).

Let wel, in uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting dient u uw wereldinkomen aan te geven. Dit betekent dat u ook uw arbeidsinkomsten uit België (in box 1) en uw Franse woning (in box 3) moet vermelden. Vervolgens vraagt u in dezelfde aangifte aftrek ter voorkoming van dubbele belasting voor beide inkomstenbronnen. Deze worden immers al in het buitenland belast.

Emigratie

Op het moment dat u gaat emigreren naar een ander land, kan de belastingheffing over bepaalde inkomsten verschuiven. Na emigratie wordt u namelijk onbeperkt belastingplichtig in uw nieuwe woonland. Dit betekent dat u in uw nieuwe woonland belasting betaalt over uw wereldinkomen.

Voorbeeld 2:

Na het afsluiten van een glansrijke carrière in Nederland, besluit u te emigreren naar Duitsland om daar van uw Nederlandse pensioeninkomsten te genieten. Na emigratie houdt u nog een woning aan in Nederland om af en toe de (klein)kinderen op te kunnen zoeken. Verder bezit u een vakantiewoning in Spanje en heeft u wat spaargeld op de bank. Waar betaalt u belasting?

Indien u ambtenaar bent geweest, zullen uw Nederlandse pensioeninkomsten in Nederland belast worden. Vloeit uw pensioen voort uit een privaatrechtelijke dienstbetrekking, dan wordt dit in beginsel belast in uw woonland (Duitsland). Echter, volgens het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland mag Nederland belasting heffen indien de pensioeninkomsten jaarlijks een bedrag van € 15.000 overschrijden.

Omdat onroerend goed doorgaans wordt belast in het land waar het is gelegen, betaalt u over de Nederlandse woning belasting in Nederland (box 3). De Spaanse vakantiewoning wordt belast volgens de Spaanse regels.

Uw spaargeld wordt na emigratie niet meer belast in Nederland (box 3). De heffing over uw spaargeld vindt namelijk altijd plaats in uw woonland. Dit betekent dat u in Duitsland inkomstenbelasting zult betalen over de ontvangen rente inkomsten op uw spaarsaldo.

Let wel, in uw Duitse belastingaangifte dient u uw wereldinkomen aan te geven. De inkomstenbronnen die in het buitenland worden belast, geeft u dus ook aan. Wel vraagt u in dezelfde aangifte om aftrek ter voorkoming van dubbele belasting voor de inkomstenbronnen die in het buitenland belast worden.

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat een emigratie grote consequenties kan hebben op de belastingheffing over uw inkomsten en vermogen. Laat u zich van te voren goed informeren wat de consequenties zijn in uw specifieke situatie.

 

mw. Harjit Singh LL.M.

Belastingadviseur

hk.harjit@gmail.com

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel