De glazen bol, oftewel de Franse huizenmarkt à la campagne.

oktober 2023

Wat zal de trend voor dit jaar zijn ? Over de markt in de grote steden en de omilggende gebieden zijn diverse studies verschenen : stagnatie en lichte daling in de stad, stabiel rond de stad, met een duidelijk lager aantal verkopen, door de stijgende rente.

Over de campagne markt zijn er geen studies want dit marktsegmentje is te klein om veel aandacht te krijgen in Frankrijk. Dus zullen we het van onze eigen waarnemingen moeten hebben :

Er is nog steed een fors gebrek aan aanbod, dus een verkopersmarkt, de rentestand heeft weinig invloed, want ruim 90 % van onze kopers (Fransen of buitenlanders) heeft geen (bank) financiering nodig.

De galopperende inflatie zal de belegging in ‘stenen’ stimuleren, de verre-reis-problematiek zal de vakantiehuizen markt op een per electrische (?) auto bereikbare afstand ook stimuleren, maar de onzekere internationale situatie blijft een domper op de langere termijn plannen.

Door de stagnerende/dalende markt in NL zullen er wat minder e/immigranten zijn, die hun plannen kunnen realiseren.

Ik voorzie voor dit jaar een lichte daling in het aantal transacties, bij een stabiel prijsniveau, net zoals 2022 t.o.v. 2021 (voor ons hèt topjaar, ondanks de covid).

Nu we bijna eind van 2023 zijn, kan ik deze voorbeschouwing bevestigen :

Als er een leuk huis (qua prijs/kwailteit) te koop komt, verschijnt het vaak niet eens op de website, want we  hebben veel wachtenden in voorraad, die al een paar keer hun neus gestoten hebben. De prijzen zijn licht gestegen, en er wordt veel vaker voor de vraagprijs verkocht.

In de toekomst  als het gevoel van « opgesloten kunnen worden » weer verwaterd, zullen er weer meer huizen in de verkoop komen. Wij werken nu met een kleine 100 huizen op de site, dat is veel te weinig, maar als het er weer 500 worden zoals voor de corona, dan is dat ook geen goed teken voor de markt ! Dan zou je weer de situatie krijgen dat de zoekers in een lang weekend 30 huizen gaan kijken, en daarna niets kopen, want ze weten totaal niet meer welke keuken, badkamer of uitzicht bij welk huis hoort.

De beste methode blijft : Je huiswerk goed doen, weten waar je wilt gaan kopen, hoe lang je financiele polsstok is, en wat voor huis je wilt. Als je dat goed voorbereid dan komen er een paar huizen in aanmerking voor een bezoek, en daar zit de juiste dan meestal bij.

Wat onze kant betreft : Wij helpen  graag met het huiswerk, en laten u met plezier huizen zien die daarmee  overeenstemmen. Maar wij hebben niet de roeping toeristische uitstapjes voor u te organiseren ; Ik heb een gids opleiding in de Morvan gevolgd, en leg u graag van alles uit, maar dat is niet het hoofddoel van onze afspraak, en ook de verkoper stelt dat niet op prijs ! 

Inmiddels is voor mij de tijd aangebroken om het echt rustiger aan te gaan doen (binnenkort komt er een 8 voor mijn leeftijd te staan), ik heb de dagelijkse leiding van het bedrijf aan mijn dochter Marianne toevertrouwd, en blijf gedoseerd meedoen, zolang ik mijn vergaarde kennis nog kan overdragen.

https://immoboulevard.com/nl/

Joost KUBBE, makelaar en meer !

Groeten - Joost

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel