Het schenken van uw huis aan uw kinderen

maart 2020

Het schenken van uw Franse huis aan de kinderen

Wij spreken regelmatig echtparen die overwegen hun Franse huis aan de kinderen te schenken.

Bent u van plan uw résidence secondaire over te dragen aan de volgende generatie, dan is het belangrijk om in ieder geval rekening te houden met het volgende.

Schenkbelasting in Nederland

Woont u in Nederland, dan geldt op grond van de Nederlandse wetgeving dat de kinderen (ontvangers) in Nederland schenkbelasting verschuldigd kunnen zijn.

In Nederland kunnen ouders jaarlijks een bedrag van € 5.515,00 zonder schenkbelasting aan de kinderen schenken. In bepaalde situaties en onder bepaalde voorwaarden kan deze vrijstelling hoger zijn. Krijgen de kinderen meer dan de vrijstelling is over het meerdere 10% (tot € 126.723,00) of 20% schenkbelasting verschuldigd aan de Nederlandse Belastingdienst (cijfers: 2020).

Schenkbelasting in Frankrijk

Schenkt u de Franse woning, dan kunt u daarnaast ook te maken krijgen met de Franse Belastingdienst.

De vrijstellingen voor kinderen in Frankrijk zijn fors hoger dan de vrijstellingen in Nederland.

Zo kunt u, per ouder, aan ieder van kinderen een bedrag van € 100.000,00 vrij van Franse schenkbelasting schenken.

Een echtpaar met twee kinderen kan een Franse vakantiewoning met een waarde van € 400.000,00 geheel vrij van Franse schenkbelasting aan de kinderen schenken. In Nederland vergt deze schenking een fiscaal offer van ruim € 26.000,00 per kind (indien geen gebruik kan worden gemaakt van een verhoogde vrijstelling.)

In principe zijn de kinderen de (eventuele) schenkbelasting verschuldigd. Zij kunnen niet kiezen waar zij schenkbelasting betalen. Het kan zo zijn dat de kinderen zowel in Nederland als in Frankrijk schenkbelasting moeten betalen.

Er bestaat tussen Nederland en Frankrijk geen verdrag waardoor dubbele schenkbelasting wordt voorkomen.

Wel kent Nederland het Besluit ter Voorkoming van Dubbele Belasting. Op grond van dit besluit kunt u verzoeken om een verrekening van de in Frankrijk betaalde schenkbelasting met de in Nederland verschuldigde schenkbelasting.

Kosten

Naast schenkbelasting die aan de Nederlandse (en soms Franse) Belastingdienst verschuldigd is, moet rekening worden gehouden met andere kosten.

De waarde van de Franse woning dient te worden vastgesteld door een taxateur. Indien een Frans huis wordt geschonken, moet deze akte door een Franse akte in een notariële akte worden vastgelegd.

De kosten van een akte van donation partage  (een gebruikelijke manier van schenken indien een Frans huis aan de kinderen wordt geschonken) kunnen flink oplopen.

Met het oog op de toekomst is het ook van belang dat de kinderen in staat moeten zijn de woning (samen) te onderhouden. Kunnen zij de kosten die gemoeid gaan met het bezitten van een tweede huis dragen?

Familieverhoudingen 

Als u overweegt om uw Franse huis aan uw kinderen te schenken moet u ook rekening houden met niet-financiële gevolgen. Bent u er echt aan toe afstand te doen van uw Franse woning en de zeggenschap hierover kwijt te raken? Uw kinderen (lees: de nieuwe eigenaren) kunnen u de toegang weigeren. Hoe is de relatie tussen uw kinderen onderling? Kunnen de kinderen in goed overleg besluiten wie welke periode in het huis mag doorbrengen?

Wat moet er eigenlijk met het Franse huis gebeuren als een van de kinderen iets overkomt?

Alternatieven

Het tijdens leven schenken van uw Franse huis aan de kinderen leidt niet altijd tot de meest optimale situatie.

Een alternatief is om een goed testament op te stellen, waarbij rekening gehouden wordt met dit Franse bezit. Ook kan worden overwogen het huis aan de kinderen te verkopen (waar overigens weer andere nadelen aan kunnen zitten).

Desiree van den Hoonaard

Kandidaat-notaris bij Verhees notarissen

fransrecht@verheesnotarissen.nl

www.verheesnotarissen.nl

 

Kijk voor actuele nieuwsberichten ook op VerheesActueel

VERHEES NOTARISSEN

Katwijk
Zeeweg 117
Postbus 514
2220 AM Katwijk
T +31 71 2077300
F +31 71 4075100

Rijnsburg
Sandtlaan 45
Postbus 514
2220 AM Katwijk
T +31 71 2077400
F +31 71 4080754

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel