Europese Erfrechtverordening; Wat verandert er voor u ?

20-04-2015

Voor deze redactionele bijdrage had ik het liefst een striptekening gemaakt.

Helaas heb ik niet de gave om te tekenen: zelfs een door mij getekend stokbrood zou u niet als zodanig herkennen. Ik houd mij daarom bij het geschreven woord.

Het onderwerp van deze korte bijdrage is de Europese Erfrechtverordening. U heeft in de vorige bijdragen, maar ook in kranten en andere (vak)bladen, al veel nuttige informatie over dit onderwerp kunnen lezen.

In een notendop: de verordening bevat regels die bepalen welk recht er in geval van een internationale nalatenschap op de vererving en de afwikkeling van die nalatenschap van toepassing is.

Heeft u in een testament gekozen voor het Nederlandse recht en overlijdt u op of na 17 augustus 2015, dan moet de Franse notaris –anders dan nu- de inhoud van het Nederlandse testament ook toepassen op de vererving van uw Franse vakantiehuis.

De afwikkeling van de nalatenschap met een huis in Frankrijk wordt daarmee een stuk eenvoudiger.

Toch?

Terug naar mijn strip. U mag de karakters zelf bedenken. Indien u een huis in Frankrijk in eigendom heeft, heeft u ongetwijfeld al kennisgemaakt met mijn Franse confrères et consoeurs.

Komt een man bij le notaire.

Man: ‘Bonjour monsieur le notaire. Mijn echtgenote is overleden. Op grond van het Nederlandse testament verzoek ik u vriendelijk het huis in Biarritz op mijn naam te zetten.’

Le notaire condoleert cliënt met zijn verlies en vraagt de weduwnaar een vertaling van het laatste testament van zijn vrouw over te leggen.

De man geeft hem het testament en le notaire kijkt met enige afschuw naar het vele pagina’s tellende testament.

Erfstelling inhoudende 1% voor de langstlevende, 99% voor de kinderen. Wettelijke verdeling, op grond waarvan de langstlevende echtgenoot (toch) enig eigenaar van de gehele nalatenschap wordt. In het geval van ongedaanmaking van de wettelijke verdeling een keuzelegaat tegen inbreng van de waarde. Nog een alternatieve erfstelling, inhoudende een niet-klassiek vruchtgebruik (met interingsbevoegdheid). Vanuit fiscale overwegingen nog een flexibele renteclausule en een afvullegaat met tweetrapsmaking. Een execteursbenoeming en eventueel de benoeming van een afwikkelingsbewindvoerder.

Begint het u al te duizelen? Op mijn volgende plaatje zou u ook een zeer verwarde Franse notaris zien, die de Nederlandse notarissen volkomen voor gek verklaart.

" Ça c'est impossible" roept hij uit, die Bataves heeft hij altijd al eigenwijs en zelfingenomen gevonden.

Mede vanuit het oogpunt van de estate-planning maken wij in onze notariële praktijk vele testamenten waarin de langstlevende echtgenoot in het testament de bevoegdheid krijgt na het overlijden van de eerste echtgenoot keuzes te maken om de nalatenschap zo gunstig mogelijk af te wikkelen. Dergelijke mogelijkheden (en testamenten) kent het Franse recht niet. Als over enkele maanden de verordening van toepassing zal zijn, is een Franse notaris verplicht om de inhoud van het testament op het Franse onroerend goed toe te passen. Of dat voor hem eenvoudiger zal zijn…

Bij dit alles geldt dat de Europese Erfrechtverordening fiscaal (erfbelasting) niets verandert. Vanuit fiscaal oogpunt blijft alles bij het oude!

De Franse fiscus blijft (anders dan in Nederland) gewoon 60% erfbelasting over de verkrijging door een stiefkind heffen.

Lang leve de "samengestelde gezinnen" (familles récomposées).

Uiteraard is het van belang om een goed Nederlands testament te hebben. Laat u zich na het overlijden van uw naaste ook goed begeleiden door een notaris die de vertaalslag kan bieden tussen het fiscaal optimale en flexibele Nederlandse testament en monsieur le notaire.

Als het vervolgens goed wordt afgewikkeld kan er tenslotte nog een glaasje vin gedronken worden.

Mr. Kees van der Plas, notaris gespecialiseerd in Frans recht

Mr. Stan van Heijst, notaris gespecialiseerd in Frans recht

Mr. Desiree van den Hoonaard, kandidaat-notaris, gespecialiseerd in Frans recht

Mr. Nadine Naaborg-Lievens, juriste, gespecialiseerd in Frans recht

Marieke van der Linde, secretaresse sectie Frans recht

Kijk voor actuele nieuwsberichten ook op VerheesActueel

Verhees Notarissen

Katwijk
Zeeweg 117
Postbus 514
2220 AM Katwijk
T +31 71 4060500
F +31 71 4075100

Rijnsburg
Sandtlaan 45
Postbus 514
2220 AM Katwijk
T +31 71 4097197
F +31 71 4080754

http://www.verheesnotarissen.nl/

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel