Droomhuis Gezocht (Italië) : commentaar & advies

november 2022

Ook weer gekeken naar Droomhuis Gezocht in Italië ?

In de aflevering van afgelopen vrijdag 18 november (2022) ging Dionne Stax op zoek naar een droomhuis in Italië en wel in Lunigiana.  Budget van de kandidaat-kopers :  € 250.000,–

De Lunigiana is geen provincie maar een historisch gebied van Italië, gelegen tussen de Italiaanse Rivièra, Toscane  en Emilia Romagna langs de stroom van de Magra-rivier en haar deelstromen.

Het gebied kenmerkt zich door de vele kastelen, een overweldigende natuur, adembenemende valleien, thermische bronnen, ski- en trekkershutten en wandelpaden.

Ook de lokale folklore, tradities en gastronomie hebben een enorme aantrekkingskracht.

De Lunigiana ontleent haar naam aan de stad Luni, die in 177 A.C. door de Romeinen gesticht werd aan het einde van de Magra-rivier. Letterlijk “aarde van de maan”.

Kortom een gebied, waar het goed toeven is en waar je wel een huisje zou willen hebben.

Bedenk echter wel dat u bij aankoop van een huis in Italie ook Italiaanse overdrachtsbelasting (l ‘imposta di registro) verschuldigd bent.

Tarief varieert van 2% tot 9% berekend over de kadastrale waarde (valore catastale dell’immobile) van het onroerend goed

De hoogte van het tarief is afhankelijk van het gebruik ervan als eerste (prima casa) of als tweede huis.  Koopt u een Italiaans huis als eerste huis om er permanent te verblijven dan geldt de prima casa regeling van 2%. Hieraan zijn wel strenge voorwaarden verbonden

Daarbij komen nog de volgende aankoopkosten:

Imposta catastali, Imposta per altri tributi,  Imposta ipotecario/ visure ipotecarie”, Costi notarili per spese soggette .

Vergeet daarbij ook niet de jaarlijkse gemeentelijke belastingen.

Houd bij het vaststellen van uw aankoopbuduget dus rekening met dit soort bijkomende kosten en vergeet vooral de mogelijke verbouwings- en renovatiekosten niet.

In Italië bestaan er verschillende vormen van (voor)overeenkomsten bij aankoop van onroerend goed.  Wees ervan bewust, onder welk document u uw handtekening zet en of u nog onder de overeenkomst uitkunt en tegen welke voorwaarden.

Kortom de aankoop van een huis in Italië is geen bordje pasta dat u bestelt.

Meer weten over de aankoop van een huis of wonen in Italië ?

Lees er alles over in het handboek Wonen en kopen in Italië   

350 pagina´s onmisbare en onafhankelijke juridische, fiscale, financiële en praktische informatie over vestiging en/of aankoop van een (tweede) huis in Italië

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-69311759/italie/wonen-en-kopen-in-italie-2022/#description

Aantal pagina`s: 380 pagina`s

Boek is ook te bestellen via bol. com of de Nederlandse en Belgische boekhandel (ISBN: 978-94-92895-26-4 )

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel