Camping kopen in Frankrijk; de drie belangrijkste vragen

oktober 2023

 

Elk jaar zijn tientallen Nederlanders op zoek naar een camping om over te nemen in Frankrijk. Dat aantal bereikt zijn piek rond deze tijd: net na de zomer als ze een of meer campings hebben bezocht en helemaal verliefd zijn geworden. Er komt natuurlijk heel wat kijken bij de aankoop van een camping in Frankrijk, maar nog voordat de onderhandelingen, al dan niet via de makelaar, zijn afgerond, zou het verstandig zijn om in elk geval deze drie vragen te beantwoorden of te laten beantwoorden:

1. Financiering

Bancaire financieringen voor de overname van een camping zijn zeer, zeer moeilijk te krijgen. Helemaal onmogelijk is het niet en nagenoeg de enige kans is de bestaande bankrelatie van de verkoper, die de camping al heel goed kent. En dan nog is financiering heel onzeker. Als u droomt van de exploitatie van een camping in Frankrijk, kunt u er niet vanuit gaan dat een Franse bank met u meedroomt en een Nederlandse bank begint er al helemaal niet aan! Dus begin met een eerlijke blik in uw eigen portemonnee. Als daar te weinig in zit, onderzoek dan mogelijke alternatieve financieringsvormen: crédit-vendeur, huur-koop, private financiering door een familielid, tweede hypotheek op uw Nederlandse huis, etc. Als u niet een duidelijk en haalbaar financieringsplaatje kunt samenstellen, met zo weinig mogelijk risico voor de financier, ga dan op zoek naar een goedkopere camping, of een andere droom. Wij willen u graag helpen met het beoordelen van verschillende financieringsmogelijkheden.

2. Campingvergunning incl restaurant/drank-vergunning

Als u een camping koopt dient al heel vroeg in het traject te worden vastgesteld of de camping over de juiste vergunningen beschikt. En helaas schort het daar nogal eens aan. Makelaars in Frankrijk kunnen nog wel eens nonchalant zijn..: ”ooo, dat komt later allemaal goed, hoor!” De vereiste vergunning hangt af van het type camping:

 mini camping of camping à la ferme; een déclaration préalable, ingediend door de verkoper,  met een bevestiging van geen bezwaar van de gemeente;

■ een camping aire naturelle (maximaal 30 plekken): een toegekende permis d’aménager of, als de camping al bestond in juli 2013, een formele bevestiging van de gemeente waaruit een ontheffing blijkt voor het aanvragen van een permis d’aménager;

■ een camping de tourisme (ook wel een commerciële camping of camping classé genoemd) een toegekende permis d’aménager of, als de camping al bestond in juli 2013, een formele bevestiging van de gemeente waaruit een ontheffing blijkt, plus een geldig classificatie-document van Atout-France (toekenning van 1 tot 5 sterren).

Een campingvergunning die niet in orde is, kan natuurlijk (opnieuw) worden aangevraagd, maar dan bestaat altijd de kans dat de gemeente hem afwijst, bovendien kan dat proces vele maanden duren. Dat risico hoort bij de verkoper te liggen, niet bij de koper. De restaurant/drank-vergunning doet er niet zoveel toe, die moet toch opnieuw worden aangevraagd door de nieuwe eigenaar, behalve als de verkoper claimt dat hij een dranklicentie IV mee verkoopt. Die is geld waard en natuurlijk is dan de simpele vraag aan de verkoper: “mag ik die even zien?”

We bieden u graag hulp bij de beoordeling van de geldigheid van de campingvergunning van een camping die u overweegt over te nemen.

3. Hoe wordt de camping geëxploiteerd?

Als dat is door een vorm van een vennootschap (bv een SARL of SAS) of een entreprise individuelle, dan koopt u het vastgoed (de ‘murs’) en het handelsfonds (‘fonds de commerce’). Het is verstandig om één aankoopprijs uit te onderhandelen, die kan later verdeeld worden over murs en fonds de commerce. Indien de camping wordt geëxploiteerd door een micro-entreprise is er echter geen sprake van overname van het handelsfonds. U krijgt dan ook niet de garanties die de overheid afdwingt van elke verkoper van een handelsfonds (bv in de vorm van een accountantsverklaring) en dat betekent meer onzekerheid voor u, wat meestal leidt tot een lagere verkoopprijs.

Naast deze drie belangrijke vragen zijn er nog vele andere vragen te beantwoorden en zaken uit te zoeken. Hoe dit aan te pakken? Neem gerust contact met ons op.

Ondernemen Frankrijk               

www.ondernemen-frankrijk.nl

Nicole van Maastricht :                 

T. +31 (0)6 – 13 29 37 80

E. nicole.van.maastricht@ondernemen-frankrijk.nl

Ronald Claes :                                   

T. +31 (0)6 – 13 90 83 20

E. ronald.claes@ondernemen-frankrijk.nl

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel