Opzet eenmanszaak in Spanje

De Eenmanszaak (= Empresario Individual, Autónomo of sole propietor)

Dit is de eenvoudigste bedrijfsvorm om in Spanje op te richten. Deze bedrijfsvorm wordt vaak gebruikt door mensen die freelance werken. Er geldt geen minimum-oprichtingskapitaal om deze ondernemingsvorm op te zetten.

Het bedrijf en de persoon, worden beschouwd als één en dezelfde, en om die reden is de ondernemer privé aansprakelijk voor zijn schulden, die via zijn onderneming zijn aangegaan..

Bovendien betaalt de zelfstandige/eenmanszaak inkomstenbelasting (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas of IRPF) i.p.v. vennootschapsbelasting.

Een nadeel van freelancers is de vaste maandelijkse vergoeding, die moet worden afgedragen als sociale premies aan de sociale zekerheidsinstanties in Spanje. Momenteel bedraagt deze premie-afdracht € 275,-- premie (2017). 

Wanneer u in Spanje als zelfstandig ondernemer wilt beginnen zonder partners en aandeelhouders dan wordt vaak gekozen voor de eenmanszaak. U bespaart hiermee hoge oprichtingskosten en kunt een vrij eenvoudige boekhouding voe-ren zonder allerlei gecompliceerde boekhoudkundige verplichtin­gen. U bent echter verantwoordelijk met zowel uw privé- als zakelijk vermogen.

Wilt u uw privé vermogen afscheiden van uw zakelijke vermo­gen/ac­tivitei­ten dan kunt u beter voor een S.L. kiezen. Een zelfstandige is in Spanje verplicht verzekerd voor het Spaanse sociale zekerheidstelsel.

In principe betaalt elke autonomo een basis-bedrag aan de Spaanse sociale zekerheid volgens het Regimen Especial Trabajadores Autonomos. Per maand bent u als zelfstandige ca. € 275,-- premie (2017), ongeacht uw inkomen.

Let op !

Sommige startende ondernemers zijn in de veronderstelling dat deze maandelijkse premie (RETA) tevens eind-afrekening is met de Spaanse fiscus. Dit is onjuist. De Spaanse fiscus zal op basis van uw gerealiseerde winst/inkomen als zelfstandige ook nog een aanslag Spaanse inkomstenbelasting opleggen. Houdt dus rekening met deze aanslag inkomstenbelasting en zorg voor een reserve !

Fiscale aspecten

In Spanje kent men geen fiscale oude dagsreserve (f.o.r.), zelfstandigenaf­trek, stamrechtvrijstelling en meewerkaftrek. In Spanje krijgt u te maken met het Spaanse belastingregime voor onderne­mers.

Autónomos moeten in de meeste gevallen per kwartaal IVA (= Impuesto sobre el Valor Añadido) (BTW) aangifte doen en een jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting (Declaración de la Renta)  doen, uiterlijk voor 30 juni van elk jaar.

Opzet eenmanszaak

Geldig paspoort (dat minimaal nog 6 maanden geldig is, gerekend vanaf de start van uw aanvraag)

■ Aanvragen van een NIE (belasting)nummer (Número de Identificación Extranjera).

Registratie voor de belasting op economische activiteiten (Impuesto de Actividades Económicas) bij uw lokaal belastingkantoor (Delegación de Hacienda). U vindt het dichtstbijzijnde kantoor via de website van het Agencia Tributaria

■ Afgifte van een formele verklaring van de start van uw beroepsacti-viteiten (Declaración Censal de Inicio de Actividad) bij de belastingdienst (Formulier 037).

■ Registratie bij de Spaanse sociale zekerheid (Seguridad Social).

■ Afhankelijk van het soort bedrijf moet u speciale vergunningen hebben om uw bedrijf te starten. Uw accountant kan u hierbij helpen.

■ Inschrijving Kamer van Koophandel

 

Meer informatie over het beginnen van een onderneming in Spanje leest u in het handboek:

Starten van een zaak in Spanje:

(Voor inhoudsopgave en bestellen van het handboek).

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel