Bouwen in Portugal

Bouwen in Portugal is een uitdaging, maar met voldoende geduld kan het gewoon lukken.

Het zoeken naar een geschikte locatie voor uw woning is leuk maar tijdrovend, het zal zeker voorkomen dat U uiteindelijk een leuk plekje heeft gevonden maar wees attent of er inderdaad gebouwd mag worden en hoe groot dit bouwwerk dan in totaal mag zijn.

Er zijn hier vele, lokaal variërende randvoorwaarden t.a.v. het bouwen op een plot en de mogelijkheden.

Uw makelaar/advocaat kan vrij eenvoudig uitzoeken wat de mogelijkheden zijn ter plekke, omdat er weinig te koop staat bij " alleen-recht op verkoop" makelaars en dus het meeste in de vrije-markt met soms wel tien bedrijven waar het wordt aangeboden zal men niet al te veel moeite doen en al snel zeggen dat het allemaal klopt, officieel mag men alleen objecten in verkoop nemen die "correct" zijn maar dit is geen garantie.

Er vanuitgaande dat het fijne plekje is gekocht kunnen er plannen worden gemaakt om het droomhuis te gaan realiseren.

Om te beginnen levert de architect alleen de tekeningen welke in een zo goed mogelijke overeenstemming komen met de door U gewenste ruimtes/vormen en bemoeit hij zich verder niet meer met de bouw, alleen als U hem daartoe inhuurt kan hij een oriënterende rol spelen.

Naast de vorm-tekeningen zijn er voor de bouwvergunning allerlei "specificatie-ontwerpen" nodig, zoals  struktuur, installaties-gas-water-elektra-riolering-gas-telefoon-tv-airco, isolatie en geluidaspecten, deze worden gemaakt door een ingenieursbureau.

Vergunningen worden door de architect namens u aangevraagd bij bouw- en woning toezicht van de gemeente waarin het perceel zich bevindt, dit gehele proces kan betrekkelijk veel tijd in beslag nemen (3 tot 12 maanden).

Daarna kunt U offertes aanvragen bij bouwbedrijven, er zijn diverse aanbestedings vormen, tw; op bases van vast contract/aanneemsom, op vierkante meterprijs, turn-key/all-in en "open-begroting".

Uitvoering van het bouwwerk met de opdrachtgever op afstand behoeft zeker een lokale manager die het hele proces aanstuurt en rapporteert aan U, met de huidige technieken zijn foto’s en andere mediavormen een goed hulp middel om U ondanks de afstand,  goed op de hoogte te houden van de vorderingen.

Elk bouwwerk wordt beïnvloed door de geldstroom, de materialen en de mensen op de bouwplaats maar keuzes van materialen en de detaillering van afwerkingen zijn ook heel belangrijk in de juiste voortgang van het proces en dienen tijdig aangeleverd of gekozen te zijn.

Een goed hulpmiddel hierbij is een afwerkstaat, hierin staat namelijk precies vermeld wat er in een ruimte zit aan materialen/apparatuur zodat men in een oogopslag kan zien wat er waar nodig is.

Bij nieuwbouw dienen er veel gegevens te worden aangeleverd aan de bevoegde instanties welke de keuringen en vergunning verrichten en afgeven. Een  correcte administratie van de verwerkte materialen en installateurs is dus noodzakelijk.  Bedrijven moeten "legaal en geregistreerd staan. De uiteindelijke woonvergunning geeft recht op officieel definitief aansluiten van elektra en water etc.

De juiste (bouw)manager kan voor u een overzicht bijhouden van fakturen, stelposten, directieleveringen, betalingen etc.. Deze gegevens worden vervolgens met u gedeeld en besproken. Vervolgens kan er een betalingsschema worden opgesteld waarbij de uit te voeren werkzaamheden worden beschreven en waarin de daarbij behorende vergoeding is vermeld. De laatste betaling geschiedt na oplevering met goedkeuring van het werk door alle contractanten.

Laat U niet afschrikken door de vele regeltjes/gewoontes in de "Portugese Bouw", het komt allemaal goed als U de juiste mensen inhuurt.

Aannemers en bouwbedrijf voor verbouw, nieuwbouw, renovatie, restauratie en onderhoud. Projectmanagement.
 

Robert en Yvonne Landsbergen
Quinta Aguazul – Amendoeira, Apartado 1021 – 8100-994 – Loulé – Algarve – Portugal
Tel: 289 438 198 / mobiel: Robert 933 952 750 / Yvonne 938 695 695
E-mail: 
robertmklandsbergen@msn.com

 

Meer informatie over bouwen en verbouwen in Portugal leest u in het handboek Wonen en kopen in Portugal

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel