Leeftijdsgrenzen bij de financiering van een huis in Frankrijk

 

Leeftijdsgrenzen bij de financiering van een huis in Frankrijk

De leeftijd waarop banken nog bereid zijn een hypotheek te verstrekken ver-schilt nogal van bank tot bank.

In ieder geval is er geen Franse wettelijke regeling voor wat betreft hypotheken die hypotheek looptijden verbiedt boven een bepaalde leeftijd. Voor de meeste banken geldt dat ze kunnen financieren zolang er ook maar een overlijdensrisicoverzekering kan worden afgesloten tot het einde van de looptijd.

Wel speelt er dat er in Frankrijk wetgeving is ter bescherming van consumenten tegen ‘woekerrente’ (l'article L313-3 du code de la consommation (onderdeel van de ‘loi Lagarde’)); die wetgeving omvat dat de totale leningkosten – de Taux effectif global (TAEG / TEG), te weten de hypotheekmaandlast, verzekeringspremie, en alle overige kosten (berekent door de eenmalige kosten uit te smeren over de hele looptijd) – niet boven een bepaald maximum mogen uitkomen. Aangezien er bij hogere leeftijden hogere verzekeringspremie’s voor overlijdensrisicoverzekeringen aan de orde zijn bestaat bij hogere leeftijden eerder het probleem dat deze grens wordt overschreden en dat dit dus een showstopper is voor het verkrijgen van een hypotheek.

Er is één Franse landelijk opererende bank die niet-resident kopers in Frankrijk in bijna alle gevallen kan financieren tot het 80ste levensjaar (dat is dus de eindleeftijd). Als het lukt een ‘senioren verzekering’ te vinden die betaalbaar is dan kan er ook tot hogere leeftijden verstrekt worden. Er zijn seniorenverzekeringen die tot wel het 85ste levensjaar kunnen verzekeren, dus in theorie kan er tot het 85ste levensjaar worden verzekerd. In de praktijk is het zo dat hypotheken die doorlopen tot boven het 80ste levensjaar zelden worden afgesloten omdat het te duur wordt.

Andere banken – met name regionaal opererende banken – stellen het verplicht om een verzekering af te sluiten bij hun ‘eigen’ verzekerings-maatschappij en meestal kunnen die tot lagere leeftijden verzekeren. Daarbij moet gedacht worden aan een looptijd tot maximaal het 70ste of 75ste levensjaar.

Wat betreft de maximale startleeftijd is de omvang van het inkomen ten opzichte van de bestaande en toekomstige kredietlasten (de toetsing op inkomen) bepalend. Immers, hoe hoger de startleeftijd, hoe korter de maximale looptijd. En hoe korter de looptijd hoe hoger de maandlast (er wordt gerekend en getoetst met de maandlasten van een annuïteitenhypotheek). Hoe hoger de maandlast hoe eerder de grenzen van het maximaal haalbare leenbedrag conform de acceptatiepolitiek van de bank in beeld komen. Dit komt dus neer op de constatering dat hoe hoger de startleeftijd hoe lager het maximaal te lenen bedrag zal zijn.

Wilt u meer weten over de juridische, fiscale en financiele aspecten van financiering van een huis in Frankrijk ?

Bestel het dossier: Financiering van een huis in Frankrijk

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel