Aankoop Spaans onroerend goed door Nederlanders en Belgen in 2023

2024

Vanwege toenemende interesse van buitenlandse kopers in Spaans onroerend goed aan de Spaanse Costa’s zijn de gemiddelde prijzen van woningen tot recordhoogte gestegen.

Volgens gegevens van het Spaanse notariaat vonden er in de tweede helft van 2023  63.183 woningtransacties door buitenlanders in Spanje plaats, een daling van 10% op jaarbasis, maar er zijn regionaal grote verschillen.

Het aandeel van buitenlandse kopers op het totale aantal onroerend goed transacties daalde tot onder 21%, na twee opeenvolgende semesters boven de 21% te hebben gescoord.

Landelijk ziet men een procentuele daling in het aantal onroerendgoedtransacties door buitenlanders, maar in sommige regio’s zag men een stijging.

In Asturië, Cantabrië, La Rioja, Murcia en Castilla-La Mancha zag men een procentuele toename van het aantal buitenlanders op het totaal aantal onroerend goed transacties.

Andere autonome regio’s, zoals de Canarische Eilanden, Balearen, Andalusië, Catalonië en Navarra, kenden de grootste dalingen.

De verhouding tussen buitenlandse en Spaanse kopers kan echter ook liggen in het feit, dat Spaanse kopers meer zijn gaan kopen.

De regio Valencia blijft het populairst onder buitenlandse kopers.

Maar liefst 18.919 woningtransacties (30% van het totaal) vond plaats door buitenlanders.

Andalusië staat op de tweede plaats na de regio Valencia als het gaat om het aantal woningtransacties door buitenlanders: 11.458 woningtransacties door buitenlanders (18%).

Ook de prijs blijft stijgen. Volgens de gegevens van het Spaanse notariaat betaalden niet-ingezetenen in de tweede helft van 2023 gemiddeld 2715 euro/m² voor hun woningen, 6,% meer op jaarbasis en het hoogste cijfer in de hele historische reeks.

Aankoop Spaans onroerend goed door Nederlanders

Eerste helft van 2023 :3198
Tweede helft van 2023 : 3121
Totaal 2023       : 6319

 

Niet ingezetene Nederlanders gaven gemiddeld 2.429 euro/m² uit aan een (tweede) woning in Spanje. Ter vergelijking : Nederlanders die wel als resident staan ingeschreven in Spanje gaven gemiddeld 814 euro/m² uit aan een woning.

Aankoop Spaans onroerend goed door Belgen

Eerste helft van 2023: 3374
Tweede helft van 2023 : 3217
Totaal 2023       : 6591

 

Niet ingezetene Belgen gaven gemiddeld 2.232 euro/m² uit aan een (tweede) woning in Spanje. Ter vergelijking : Belgen die wel als resident staan ingeschreven in Spanje gaven gemiddeld 626 euro/m² uit aan een woning.

Bron: https://www.notariado.org/portal/


Meer weten over de juridische, fiscale, financiële en sociale verzekeringsaspecten van emigreren naar Spanje en/of aankoop en bezit van onroerend goed in Spanje ?

Lees er alles over in de Spanje handboeken en dossiers van uitgeverij Guide Lines

Voor iedereen met emigratie- aankoop- of investeringsplannen in Spanje

Met medewerking van juristen, advocaten, fiscalisten, financiers, makelaars, verhuisbedrijven en andere ervaringsdeskundigen.

Al ruim 25 jaar de juridische, fiscale en financiële informatiebron voor Nederlanders en Belgen die zich al of niet permanent in Spanje willen vestigen en/of in Spanje een (tweede) huis willen kopen of reeds bezitten.

► Overzicht Spanje handboeken en dossiers

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel