Vanwege de hoge inflatie wordt u slapend armer

Afgelopen jaren was het al niet meer rendabel om (hoge) spaartegoeden aan te houden bij uw bank. Enerzijds door de negatieve spaarrente bij de banken en daarboven op ook nog eens de Nederlandse box 3 (vermogensrendementsheffing).

Maar sinds enkele maanden worden de zuurverdiende spaarcentjes ook nog eens getroffen door een hoge inflatie.

De kloof tussen inflatie en spaarrente is lang niet meer zo groot geweest. Hierdoor neemt de koopkracht van uw spaargeld in hard tempo af.  Kortom u wordt slapend armer.

Praktijkvoorbeeld :

Stel u heeft  € 100.000,--   op een spaarrekening staan. Hiervan is € 50.000,-- vrijgesteld in box 3. Over het restant gaat de Nederlandse fiscus uit van een fictief “rendement” van 1,89 %, waarover 31% belasting moet worden betaald.

In het eerste jaar draagt u dus € 294,-- af aan de Nederlandse fiscus over het fictief behaalde rendement, terwijl het spaarrendement bij de meeste banken NUL OF NEGATIEF is.

Daarbij komt nu ook nog eens een hoge inflatie. Het huidige verschil tussen inflatie en de hoogste variabele rente bedraagt momenteel 3,25 %. Laten we ervan uitgaan dat de inflatie de komende tijd iets zal zakken, maar toch op een hoog niveau van 2,5% zal blijven.

Als bovengenoemde situatie onveranderd blijft, dan komt de reële waarde van uw spaargeld over een periode van 5 jaar uit op € 86.915.  Oftewel van de oorspronkelijke € 100.000,-- aan spaargeld kunt u over 5 jaar € 13.000,-- minder aan spullen kopen.

In eenzelfde situatie met € 50.000,--  aan spaargeld (vrijstelling in box 3) is de reële waarde van uw spaargeld over een periode van 5 jaar € 6.000,-- minder waard geworden.

Niet zo vreemd dat mensen steeds vaker een tweede huis kopen.  Waardevast, (vakantie)plezier voor uzelf en/of uw gezin/familie en mogelijk ook nog wat huuropbrengsten.  Maar ja in Nederland zijn de huizen inmiddels onbetaalbaar geworden en krijgt u steeds minder waar voor uw geld. 

 

Naar welk land gaat uw voorkeur uit ?

Lees er alles over in onze landenpublicaties over emigreren en/of aankoop van een (tweede) huis in het buitenland

 

 

► Overzicht landenpublicaties

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel