Checklist Locatiekeuze
Locatie, Locatie, Locatie
De locatie van uw (tweede) woning is één van de belangrijkste aspecten tijdens het aankoopproces. Het huis zelf kunt u aanpassen en renoveren naar uw eigen wensen, maar aan de locatie is weinig te veranderen. Daarbij komt dat de locatie ook van grote invloed is op de verhuurbaarheid van de woning, de verkoopbaarheid van uw woning op lange termijn en uw sociaal welbevinden. Betrek bij de locatiekeuze ook de gevolgen van klimaatverandering op de omgeving. Een leuk kabbelend beekje kan na extreme regenval gemakkelijk buiten haar oevers treden met overstromingen tot gevolg.
Locatie-checklist
Hoe mooi het huis ook is en voor hoeveel u ook kunt verbouwen het enige dat u niet kunt veranderen is de ligging. Het woongenot nu en in de toekomst wordt mede door de ligging van de woning bepaald. Trek daarom voldoende tijd uit om een goede locatie (provincie, plaats, perceel) te vinden.
Voordat u definitief beslist in welke plaats of regio u een huis wilt gaan kopen wordt aangeraden om er eerst eens wat te huren, liefst voor een wat langere termijn en ook eens in andere jaargetijden dan de zomer en buiten het hoogseizoen. Op die manier heeft u de tijd en de mogelijkheid om te kijken of de streek u daadwerkelijk bevalt. Bovendien heeft u zo de gelegenheid zich op de onroerendgoedmarkt te oriënteren; prijzen, soort objecten, locaties etc. te vergelijken.
Waar u een huis wilt kopen is in de eerste plaats sterk afhankelijk van uw eigen voorkeur (waar voelt u zich thuis; dit hangt meestal samen met de fijne vakanties, die u wellicht meerdere malen achtereen (tijdens uw jeugd) in een bepaalde streek heeft doorgebracht).
Daarnaast speelt mee of u vroeg of laat permanent in het huis in het buitenland wilt gaan wonen of er alleen een huisje of appartement koopt om er de vakanties door te brengen. Is het huis alleen bedoeld om er de vakantie door te brengen dan maakt het in principe niet uit als u iets in een vakantiedorp koopt, dat alleen tijdens de vakanties en in het hoogseizoen is bewoond.
Wilt u in de streek naar keuze oud worden of verblijft u er alleen tijdens de vakanties ? Wilt u echt integreren of verkeert u het liefst met Nederlanders, waardoor u de taal van het land minder snel oppakt en minder snel integreert.
Zijn er überhaupt wel Nederlanders/Vlamingen in de buurt of zit u midden tussen de lokale bevolking, waardoor integratie en het leren van de taal sneller zal moeten verlopen om zich te kunnen redden.
Wilt u permanent in het buitenland gaan wonen en koopt u iets in een vakantiedorp dan kunt u er bijna zeker van zijn, dat u na het hoogseizoen alleen komt te zitten in een soort (spook)urbanisatie, waar de rolluiken dicht gaan, winkeltjes gesloten zijn en er verder weinig te beleven is. Het gevoel van eenzaamheid en isolement steekt dan al gauw de kop op.
Teneinde een locatie te selecteren, die zoveel mogelijk aansluit bij uw wensen, mogelijkheden en toekomstplannen van u en uw gezin hebben wij een aantal checklisten voor u samengesteld:
De locatie en de ligging van de woning zijn o.a. op de volgende zaken van invloed:
■ De aankoopprijs
■ De bereikbaarheid, (hoe kan men er komen, reistijd en reiskosten)
■ Kosten van levensonderhoud (in de toeristische regio's zijn de prijzen van levensmiddelen vaak duurder dan in het binnenland)
■ Het woongenot in zomer en winter
■ Klimaat. Ook het micro-klimaat kan in een relatief klein gebied een grote rol spelen.
■ Voor of achter een heuvel kan het weer aanzienlijk schelen (temperatuur en regenval etc)
■ Recreatieve, culturele en sociale mogelijkheden
■ Verhuurmogelijkheden
■ Opleidingsmogelijkheden voor de kinderen nu en later
■ Verkoopmogelijkheden (ook aan plaatselijke bevolking zelf) op korte en lange termijn
Checklist waar kopen ?
■ Heeft u genoeg tijd gehad om de omgeving te bekijken ?
■ Hoe is het klimaat buiten het zomerseizoen, voor het geval u er ook in andere jaargetijden wilt verblijven ?
■ Wat zijn de recreatieve, culturele en sociale mogelijkheden in en buiten het seizoen.
■ Is er voldoende bedrijvigheid buiten het seizoen ? Wordt het niet te stil, zijn er niet te veel bedrijven gesloten, zijn er nog activiteiten, waar u iets aan hebt ?
■ Rijden er nog bussen en taxi’s buiten het seizoen
■ Hoeveel moet u betalen voor onroerendgoedbelasting en andere heffingen in de plaats die u op het oog heeft ? en zijn die niet te hoog vergeleken met andere plaatsen ?
■ Hoe hoog zijn de kosten van de plaatselijke voorzieningen ?
■ Wat zijn de kosten van levensonderhoud in uw nieuwe toekomstige omgeving ?
■ Is uw huis goed te bereiken ? (afstand tot vliegveld, autobaan, treinstation)
■ Wilt u uw tweede huis ook tijdens een lang weekend kunnen bereiken ?
■ Wat zijn de (bestemmings)plannen in en buiten uw gemeente nu en in de toekomst ?
■ Wordt het niet te duur om een paar keer per jaar naar uw huis in het buitenland te gaan.
■ Bent u telefonisch en per internet goed te bereiken (kunt u worden aangesloten op de kabel, snel internet ?
■ Bent u per mobiele telefoon goed te bereiken ?
■ Hoe is de medische verzorging geregeld in de omgeving ? Bereikbaarheid internationale artsen
■ Zijn er voldoende mogelijkheden om uw huisdier mee te nemen.
■ Is er genoeg ruimte voor uw huisdier in en rond het huis en is er een dierenarts in de buurt ?
■ Hoe staat het met de veiligheid en de criminaliteit in de omgeving ?
■ Bij een afgelegen woning loopt u meer risico en zal de verzekeringspremie hoger zijn.
■ Hebben uw kinderen nu en in de toekomst voldoende recreatiemogelijkheden, zijn er leeftijdsgenootjes, scholen
■ Afstand tot scholen nu en in de toekomst als uw kinderen verder willen studeren ?
■ Afstand tot dorp/stadje/winkels; afgelegen wonen lijkt op het eerste gezicht leuk, maar regelmatig 20 minuten rijden over over kronkelende binnenlandse wegen om naar een bakkertje of supermarktje te gaan, gaat al gauw vervelen.
■ Afstand tot recreatieve voorzieningen
■ Afstand tot buren
■ Is uw huis gemakkelijk te verhuren m.a.w. is uw huis en plaats in trek bij huurders/vakantiegangers ?
■ Wat voor huurprijs kunt u voor uw huis op die plaats vragen ? Vergelijk dat met andere huurprijzen in uw omgeving.
■ Wordt de omgeving en de omringende huizen goed onderhouden ?
■ Dit is van belang voor de leefbaarheid, verhuurbaarheid en de (verkoop)waarde van uw huis op langere termijn ?
■ Laat u niet alleen leiden door de voordelen van een locatie. Een huis vlak aan het strand, zee of boulevard lijkt leuk, maar kan ook nadelen hebben, zoals geluidsoverlast in het hoogseizoen, te vochtig in de winter dus veel onderhoud etc.
■ Blijft u na het seizoen niet alleen achter in een "spookurbanisatie" waar de rolluiken voor de ramen gaan, winkeltjes en bars sluiten, bussen en taxi’s niet meer rijden ? Koopt u het huis of appartement alleen voor verblijf in de zomer dan is dat uiteraard niet zo'n probleem, maar als u op een gegeven moment ook in het naseizoen of in de winter daar wilt verblijven kan dat als onaangenaam worden ervaren.
■ Is de plaats van uw keuze in trek bij kandidaat-kopers of staan er veel huizen in de omgeving te koop of leeg ? Hoe lang staan ze al te koop ? Wat is hiervan de reden ? Zijn de prijzen te hoog of is de regio uit de gratie. Dit is van belang te weten in verband met de verkoopbaarheid van uw huis op langere termijn.
■ Heeft u vrij uitzicht en blijft dit zo in de toekomst. Windmolens van meters hoog worden in het kader van de energie transitie tegenwoordig overal geplaatst. Staan er windmolens in uw omgeving gepland, die uw uitzicht kunnen belemmeren? Bovendien kunnen de wieken ook voor geluidsoverlast zorgen. (Laat de bestemmingsplannen door een deskundige bestuderen).
■ Ligt het huis goed ten opzichte van de zon ?
■ Bekijk uw huis op verschillende momenten van de dag (bedenk dat het per seizoen natuurlijk kan verschillen omdat de zon afhankelijk van het seizoen hoger of lager kan staan.
■ Ligt de woning in een aardbevingsgevoelig gebied ?
■ Kampt de regio in bepaalde periodes met langdurige extreme droogte, waardoor watertoevoer gevaar kan lopen ?
■ Hoe ligt het huis ten opzichte van rivieren, meertjes, beekjes etc. Tijdens extreme regenbuien kunnen liefelijke riviertjes, meertjes, beekjes buiten hun oevers treden en enorm veel schade aanrichten.
Betrek bij de locatiekeuze ook de gevolgen van klimaatverandering op de omgeving. Een leuk kabbelend beekje kan na extreme regenval gemakkelijk buiten haar oevers treden met overstromingen tot gevolg.
Deze checklist had nog veel langer kunnen zijn. Het gaat er echter om, dat u beseft dat de plaats van uw huis een belangrijke rol speelt nu en in de toekomst en van invloed is op een groot aantal aspecten. Locatie of ligging is vaak een gevoelskwestie, maar probeer dit zo objectief mogelijk te benaderen door zowel de voor- als nadelen op een rijtje te zetten.
Tip
Bij het kiezen van een locatie is het dus raadzaam om niet alleen naar de koopsom van het huis te kijken, maar ook naar de andere kosten, die de plaats van uw keuze met zich meebrengt (reiskosten, onroerendgoedbelasting, kosten levensonderhoud, kosten plaatselijke voorzieningen etc.)
Tijdens de oriëntatiefase speelt het kostenaspect een belangrijke rol; voor welke aankoop en jaarlijkse kosten komt u te staan, voor hoeveel kunt u jaarlijks ver-wonen en tot welk aankoopbedrag kunt u gaan.
Let op !
Koop nooit een huis of een stuk grond zonder dat u ter plekke bent wezen kij-ken. Er zijn genoeg mensen die een huis of een stuk grond alleen op basis van foto's of tekeningen hebben gekocht, zonder alle omgevingsfactoren in acht te hebben genomen. Een trein, laag overvliegende vliegtuigen of andere negatieve omgevingsfactoren staan nooit op foto, tekening of video !
Op google maps is niet alles te zien (het kan in de praktijk erg tegenvallen of juist meevallen)