Einde belastingregime voor niet-gewone ingezetenen in Portugal

Oktober 2023

Portugal: Einde van het regime voor niet-gewone ingezetenen

De Portugese regering heeft het voornemen kenbaar gemaakt om begin 2024 een einde te maken aan het belastingregime voor niet-gewone inwoners (NHR).

De NHR is een van de meest gewilde belastingregimes voor degenen die van plan zijn in Portugal te gaan wonen.

Dit regime is in 2009 in het leven geroepen en is een speciaal belastingregime dat tien jaar lang een verlaging van de personenbelasting (IRS) biedt aan nieuwe buitenlandse inwoners (van welke nationaliteit dan ook) en aan Portugese staatsburgers die langer dan vijf jaar zijn geëmigreerd.

Om van dit gunstiger belastingregime te kunnen genieten, moet de niet-gewone inwoner: een beroepsactiviteit uitoefenen die geacht wordt een "hoge toegevoegde waarde" te hebben; of een gepensioneerde te zijn.

De belangrijkste belastingvoordelen van dit regime zijn de volgende: toepassing van een vast IRS-tarief van slechts 20 % op inkomsten uit activiteiten met een hoge toegevoegde waarde; en De toepassing van een vast IRS-tarief van slechts 10 % op pensioeninkomsten.  Volgens het voorstel van de regering zullen degenen die al van dit gunstigere belastingregime profiteren, hiervan kunnen blijven profiteren tot het einde van de tienjaarstermijn van het programma.

Iedereen die al voldoet aan de vereisten om van deze status te profiteren (dat wil zeggen de afgelopen vijf jaar geen fiscaal inwoner van Portugal is geweest) en zich voor dit belastingregime wil registreren, kan dit nog tot eind 2023 doen, waarbij hij gedurende een 10 jaarstermijn profiteert van  van lagere IRS-tarieven, zowel voor inkomsten uit activiteiten met een hoge toegevoegde waarde als voor pensioenen.

Voor Nederlandse pensionado's was dit regime toch al niet echt aantrekkelijk vanwege het Nederlands-Portugees belastingverdrag.

Zo staat er in artikel 18 geformuleerd welk land er over pensioeninkomen en sociale zekerheidsuitkeringen mag belasten; Bent u resident in Portugal en valt uw inkomen onder artikel 18 dan mag Portugal dit inkomen belasten.

Dus waarom nog wachten, koffer pakken en op naar Portugal !

Maar helaas, toch een addertje onder het gras

Volgens lid 2 van dit zelfde artikel geeft Nederland de mogelijkheid om toch te heffen, indien er aan alle drie volgende criteria wordt voldaan:

1. U heeft in Nederland fiscale voordelen genoten bij het opbouwen van uw pensioenen en lijfrenten en

2. In Portugal wordt niet tegen het algemen belastingtarief geheven en/o betrekt deze inkomsten voor minder dan 90% in

    de heffing en

3. Het totale bedrag aan ontvangen pensioen en lijfrente-uitkeringen zijn  in een kalenderjaar  hoger dan € 10.000,-.

Op grond van lid 2 van artikel 18 in het Nederlands-Portugese belastingverdrag zal vanwege de Portugese introductie van vrijstelling inkomstenbelasting over niet-Portugese pensioen- en lijfrente uitkeringen de belastingheffing weer terug gaan naar Nederland en zal Nederland vervolgens weer heffen over deze pensioeninkomsten.

Er wordt namelijk niet voldaan aan punt 2: er wordt niet geheven tegen het algemene tarief.

Conclusie

Voor Nederlanders zal deze gunstige Portugese pensionado-regeling dus geen effect hebben. Over deze inkomsten zult u (helaas) in Nederland belasting gaan betalen.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel