Belasting bij verkoop van uw Oostenrijkse woning

11-09-2016

Belasting bij verkoop Oostenrijks onroerend goed

Sinds 2012 betaalt iedere verkoper bij verkoop van onroerend goed een soort vermogenswinstbelasting.,

Vrijstelling

Verkoop van woningen, die als hoofdverblijfplaats (Hauptwohnsitz) dienden of woningen die zelf zijn gebouwd (selbst hergestellte Gebäude)  zijn vrijgesteld van deze vermogenswinstbelasting.

Bij verkoop van een huis in Oostenrijk betaalt u sinds 1 januari 2016 30% over het verschil tussen aan- en verkoopprijs de zogenaamde: Immobilienertragsteuer  (een soort vermogenswinstbelasting)

Met ingang van 1 januari 2016 bedraagt het tarief (steuersatz) 30% over het verschil tussen aan- en verkoopprijs de zogenaamde: Veräußerungsgewinn.

Onroerend goed dat vóór 1 april 2002 werd aangekocht geldt als Altgrundstücke. Bij verkoop hiervan bedraagt het belastingtarief forfaitair  4,2% van de verkoopopbrengst (Veräußerungserlös) en niet over de vermogenswinst (Veräußerungsgewinn)

In het geval Altgrundstücken na 1 januari 1988 van bestemming zijn gewijzigd (bijvoorbeeld van Agrarisch land in bouwgrond (Baufläche) wordt de opbrengst bij verkoop (Veräußerungserlös) forfaitair belast met 18%

Aangezien de  Immobilienertragsteuer complex en gedetailleerd is wordt u aangeraden om een notaris in te schakelen om fiscale en financiële verrassingen te voorkomen.

Bron: www.notar.at

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel