Plan d’occupation des sols (POS) afgeschaft.

Plan d’occupation des sols (POS) afgeschaft.

Het POS was een soort omgevingsvergunning, waar gemeentes rekening mee moesten houden bij het aldan niet toekennen van een bouwvergunning.

Op  dit moment moet elke gemeente over een Plan Local d’Urbanisme (PLU) beschikking. Met zo’n PLU kunnen gemeentes sneller beslissen welke gebieden in aanmerking komen voor nieuwbouw. Doel van deze wet is om nieuwbouw te stimuleren.

Alle gemeentes moeten sinds 24 maart 2017, die nog geen POS hadden over een PLU beschikken.

Een uitzondering geldt voor kleine gemeentes. Zij kunnen zich beroepen op nationale regelgeving  (Reglement national dúrbanisme = RNU) als zij niet over een iegen PLU beschikken.

Ook het COS (=Coefficent d’Occupation) is afgeschaft.  Het COS gaf aan welk percentage van het perceel mocht worden bebouwd (= aantal m2 vloeroppervlak per perceel).

Het PLU biedt geen mogelijkheid om de maximale bouw/woonoppervlakte te maximaliseren, waardoor het nu gemakkelijker is geworden om de woonoppervlakte te vergroten. Helemaal vrij om te bouwen bent u nog niet, omdat u nog rekening dient te houden met de CES (Coefficient d’emprise des sols). Dit percentage geeft aan welk percentage van de grond bebouwd mag worden, maar kijkt niet naar de woonoppervlakte. U kunt dus gemakkelijker meer woonoppervlakte creëren door de realisatie van een extra etage/verdieping. Echter, voor de bouw van een flat/appartementencomplex zult u niet zo snel toestemming krijgen.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel