Box 3 | Nieuwe Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (Hof) 5 juli 2023

juli 2023

Nieuwe Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (Hof) 5 juli 2023

Tot nu toe was het zo dat u als fiscaal ingezetene van Nederland en als eige-naar van buitenlands onroerend goed werd belast op basis van een fictief ren-dement in box 3, ongeacht u uw vakantiewoning in het buitenland wel of niet verhuurde.

De vraag was echter of de Nederlandse fiscus de aftrek ter voorkoming van dubbele belastingheffing wel op de juiste manier berekende.

Het Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde op 5 juli 2023 inderdaad dat de fiscus dit verkeerd berekende, waardoor dit niet tot volledige vrijstelling leidde.

Op 5 juli 2023 oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (Hof) het volgende :

Wanneer u als eigenaar van een buitenlandse woning, uw woning  niet verhuurt, en de tweede / vakantiewoning in het buitenland louter en alleen aanhoudt voor eigen gebruik, de box 3 heffing moet aansluiten bij het werkelijk behaalde rendement.

Dit betekent, dat de fiscus hierbij niet meer mag belasten dan de rente, dividend, huur, royalty’s en mogelijk andere vormen van directe vermogens-opbrengsten die u in de praktijk ook écht heeft ontvangen. 

Het komt er dus opneer, dat wanneer u uw buitenlandse vakantiewoning/ tweede huis niet verhuurt, de Nederlandse belastingdienst het werkelijke genoten rendement op nihil stelt. Hierdoor is uw buitenlandse vakantiewoning voor eigen gebruik niet meer in box 3 belast en dus volledig vrijgesteld.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel