Waardebepaling van uw huis in Frankrijk

Taxaties in Frankrijk

Indien u zich in een van de volgende situaties bevindt kan een goede taxatie van groot belang zijn:

  • Ik wil een huis in Frankrijk aankopen
  • Ik ben voornemens mijn eigendom in Frankrijk te verkopen
  • Ik wil een financiering aanvragen
  • Ik wil een bedrijf overnemen
  • Ik ben partij in een echtscheiding
  • Ik ben erfgenaam in een nalatenschap of begunstigde van een schenking
  • Ik ben betrokken in een juridische procedure
  • Ik wil de waarde van een onroerend goed kennen om een andere reden

U komt in Frankrijk verschillende soorten waardebepalingen tegen:

De “Estimation gratuite”

Deze wordt door de meeste makelaars kosteloos verzorgd, meestal mondeling op het moment dat een huis in de verkoop wordt gegeven. Het betreft slechts de schatting van een mogelijke vraagprijs bij verkoop. Makelaars doen dit gratis maar een dergelijke opgave heeft formeel uiteraard geen enkele waarde.

Een « Avis de valeur »

Een « avis de valeur » kan handig zijn voor wie puur voor zichzelf een indicatie van de waarde van een onroerend goed wil verkrijgen. Het is een ogenschijnlijk goedkope, maar oppervlakkige en onzuivere benadering zonder grondig onderzoek van alle belangrijke aspecten. Een dergelijke opgave voldoet niet aan de Europese richtlijnen voor expertise en taxaties. Door zijn onzuiverheid is een Avis de valeur niet bruikbaar bij bijvoorbeeld een wens tot aankoop of tot verkoop, waarvoor een nauwkeurige benadering noodzakelijk is.

Het « Rapport d’Expertise »                                                                                       

Een “Rapport d’Expertise” wordt door een onafhankelijk “Expert Immobilier” verzorgd en is een zeer uitgebreid rapport (30 tot 50 pagina’s) waarin alle mogelijke details aan de orde komen. Dit is de vorm waar de hoogste waarde aan wordt gehecht en welke wij voor u Franstalig verzorgen conform de geldende richtlijnen. Het is de meest diepgaande en gedetailleerde taxatie met de hoogste mate van nauwkeurigheid.

Het tarief voor een dergelijke uitgebreide taxatie ligt uiteraard hoger dan de eenvoudige vormen van waarde-indicatie, maar een dergelijk rapport kunt u inbrengen in allerlei situaties waarin optimaal inzicht van belang is of waarin uw belangen zo goed mogelijk dienen te worden behartigd.

Een “Rapport d’Expertise” zal u goede diensten bewijzen bij taxaties ten behoeve van financiële instellingen, successie-kwesties, eigendomsverdeling, schenking en juridische procedures, maar ook bij een intentie tot verkoop of aankoop van een eigendom. Het tarief voor woningen varieert, mede afhankelijk van omvang en locatie, van 750 tot 1900 euro excl BTW voor kleine tot gemiddelde woningen. Het tarief loopt op naarmate het te taxeren object omvangrijker of complexer is. Indien sprake is van een bedrijfsmatige exploitatie wordt de invloed op de waarde aanvullend in kaart gebracht. Naast de waarde van het onroerend goed kan eveneens de waarde van een “fonds de commerce” worden vastgesteld, hiertoe worden onder anderen de exploitatiecomponenten en jaarrekeningen onderzocht.

Rapport d’expertise

Voor banken in Frankrijk is inmiddels door het Europees parlement en de raad van de Europese Unie de verplichting gesteld dat in het kader van een financieringsaanvraag een taxatierapport dient te worden overlegd dat door een gekwalificeerd Expert Immobilier is opgesteld en voldoet aan de Europese standaard. Ook in andere situaties, zoals bij erfkwesties of echtscheiding zal een dergelijk uitgebreid taxatierapport (Rapport d’Expertise) de enige juiste keuze zijn.

Uitsluitend een "Rapport d'Expertise" voldoet

Dit betekent dat de eenvoudige vormen van waarde-indicatie zoals de “Estimation gratuite” en “Avis de Valeur” zoals die door makelaars of anderen worden verstrekt geen enkele waarde meer hebben in situaties waar een door een Expert Immobilier opgesteld uitgebreid taxatierapport (Rapport d'Expertise) wenselijk is.

 

Taxatie nodig?

www.frankrijk-taxatie.nl

Arno Voogd

Expert Immobilier, Erkend taxateur SNPI

Membre du Collège des Experts Évaluateurs

 

   

 

www.interfrance.nl

www.frankrijk-taxatie.nl

www.inter-france-expertises.com

www.sympa-immobilier.com

info@interfrance.nl

Tel: +33 678 19 12 34 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel