Onterecht betaalde Plus Value terugvragen

november 2016

Plus Value-belasting: hoe staat het ervoor?

Een rare geschiedenis…

Het was velen al een doorn in het oog; 19% belasting betalen over de winst bij verkoop van je tweede woning in Frankrijk. In augustus 2012 deed de regering Hollande daar nog eens een forse schep bovenop door deze Plus Value-belasting te verhogen met 15,5% sociale lasten (prélèvements sociaux). Hiermee steeg de totale belastingdruk op genoemde verkoopwinst naar een imposante 34,5%.

Strijd met Europees recht

De Nederlandse expat De Ruyter vond het niet logisch dat hij voor zijn arbeidsinkomsten in Frankrijk sociale lasten moest afdragen in dat land terwijl hij zelf als buitenlander nooit van het Franse sociale stelsel zou kunnen profiteren én hij in zijn eigen land bovendien óók sociale lasten moest betalen. Hij startte daarover in Frankrijk een procedure.

De Conseil d’État, de hoogste Franse bestuursrechter, oordeelde op 27 juli 2015 in navolging van het Europese Hof van Justitie, dat de heffing van sociale lasten in strijd met Europees recht en dus onrechtmatig moest worden geacht.

Bezwaarschriftenlawine

Na deze uitspraak steeg het aantal bezwaarschriften tegen de sociale lastenheffing explosief tot vele duizenden. Inmiddels is de afhandeling daarvan in volle gang. Dit blijkt een traag verlopende operatie te zijn. Gelukkig is het wel zo dat de Franse staat vertragingsrente moet vergoeden, ter hoogte van 0,4% voor elke maand dat de Trésor Public ten onrechte over uw geld heeft beschikt.

Omdat de Franse regering een mooie inkomstenbron dreigde te verliezen heeft zij de Plus Value-wetgeving per 1 januari 2016 bliksemsnel gewijzigd en –naar eigen zeggen- alsnog in overeenstemming gebracht met Europees recht. Bezwaar indienen tegen die heffing nieuwe stijl leidt dus niet langer tot directe terugbetaling.

Mis de boot niet…

Tot opluchting van de Franse regering hebben velen die tot 1 januari 2016 ten onrechte soms zeer substantiële sociale lasten hebben afgedragen tot dusver hun geld nog niet teruggevorderd. Let wel: terugbetaling geschiedt nooit automatisch; hiervoor zal altijd een bezwaarschrift moeten worden ingediend.

... dus wees op tijd!

Diegenen die in 2014 ten onrechte sociale lasten hebben afgedragen hebben nog tot 31 december van dit jaar de tijd om een bezwaarschrift in te dienen en met succes hun geld mét rente terug te vorderen. Diegenen die in 2015 hebben betaald hebben daarvoor nog tot en met 31 december volgend jaar de tijd. Na deze data vervalt het recht op terugbetaling!

Gelet op de vele formele obstakels verdient het aanbeveling om u bij het maken van bezwaar vakkundig terzijde te laten staan. Weest u vooral op tijd en meldt u zich bij de:

heer Pieter Fangman van France Estate Services

T. 070-3605101  

W. www.franceestateservices.com

of

Hanno Wols van Hanno Wols Advocatuur

T. 085-0170027

W. www.hannowols-advocatuur.nl

beide gevestigd aan het Lange Voorhout 70 in Den Haag.

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel