In Barcelona wordt de verhuur van appartementen ind 2028 verboden

Eind 2028 worden vergunningen voor de vakantieverhuur van appartementen aan toeristen ingetrokken. Dit heeft de Burgemeeser Jaume Collboni besloten.  Reden hiervan is woningen en appartementen voor inwoners betaalbaar te houden.

De prijzen voor kopen en huren in Barcelona behoren tot de hoogste in heel Spanje.  De stad wordt voor de eigen inwoners onleefbaar en onbetaalbaar. En hier wordt steeds vaker tegen geprotesteerd. Een betaalbare woning of appartement is nauwelijks nog te vinden

Woningen en appartementen zijn de laatste jaren opgekocht door beleggers, die ze vervolgens verhuren aan toeristen via AirBnB en Booking.com. 

De laatste 10 jaar zijn de huurprijzen met 68% gestegen en de koophuizen  met 38% procent, zegt de burgemeester.

Op illegale verhuur aan toeristenverhuur zal streng worden gehandhaafd.

Minister steunt burgemeester

De laatste jaren mochten er al geen nieuwe vakantie-appartementen meer bij komen in Barcelona. Sinds 2016 zijn al 9.700 illegale vakantie-appartementen gesloten. Bijna 3.500 appartementen zijn opnieuw op de markt gekomen voor de plaatselijke inwoners.

De burgemeester van Barcelona krijgt voor zijn nieuwe maatregelen de steun van de Spaanse minister van Huisvesting, Isabel Rodríguez García. "We moeten alle noodzakelijke inspanningen leveren om de toegang tot betaalbare woningen te garanderen", schreef ze op X (vroeger Twitter).

Reactie AirBnB en APARTUR : "Burgemeester maakt een fout"

AirBnB zelf heeft nog niet gereageerd op de maatregel. APARTUR, de koepelvereniging voor verhuurders van vakantie-appartementen in Barcelona, is misnoegd. "Collboni maakt een fout die zal leiden tot (hogere) armoede en werkloosheid", klinkt het in een verklaring. "Daarmee wordt het familietoerisme in de stad ter dood veroordeeld."

APARTUR noemt de beslissing onverantwoord. Het verbod zal volgens de vereniging naast armoede en werkloosheid ook leiden tot een stijging van de illegale verhuur van vakantie-appartementen.

Allicht zullen de hotels in de stad wel profiteren van de maatregel. Tussen 2015 en 2023 was de opening van nieuwe hotels in de drukste wijken van Barcelona verboden, maar Collboni heeft al gezegd dat hij die maatregel wil versoepelen.

Ook elders protesten tegen vakantieverhuur 

Barcelona is niet de enige plaats in Spanje waar wrevel is over de verhuur van vakantie-appartementen via platformen als AirBnB en Booking.com. Ook op de Canarische Eilanden en de Balearen nemen de protesten toe.

Ook daar jaagt kortetermijnverhuur de prijzen op de huizenmarkt de hoogte in.

De overheid treedt streng op tegen inbreuken op de huurwetgeving. Fernando Clavijo, de regionale president van de Canarische Eilanden, liet weten dat er aan het "toeristische model van de Canarische eilanden dingen kunnen worden verbeterd."

Bron: El Pais 21 juni 2024


Meer weten over de juridische, fiscale, financiële en sociale verzekeringsaspecten van emigreren naar Spanje en/of aankoop en bezit van onroerend goed in Spanje ?

Lees er alles over in de Spanje handboeken en dossiers van uitgeverij Guide Lines

Voor iedereen met emigratie- aankoop- of investeringsplannen in Spanje

Met medewerking van juristen, advocaten, fiscalisten, financiers, makelaars, verhuisbedrijven en andere ervaringsdeskundigen.

Al ruim 25 jaar de juridische, fiscale en financiële informatiebron voor Nederlanders en Belgen die zich al of niet permanent in Spanje willen vestigen en/of in Spanje een (tweede) huis willen kopen of reeds bezitten.

► Overzicht Spanje handboeken en dossiers

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel