Ontwikkeling Nederlandse versus de buitenlandse woningmarkt

juni 2023

Nieuwbouw van huizen gaat in 2023 en 2024 fors inzakken. Bouwkosten en hypotheekrentes zijn zo hoog geworden dat sommige partijen een deel van hun bouwplannen moeten staken.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM)  gaat het bij sommige leden om een terugval tot 50 %.

Het Nederlandse woningtekort stijgt in 2025 door naar 400.000 woningen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over de woningmarkt van vastgoedadviseur Capital Value. Nu is er al een tekort van 325.000 woningen

Aan de ene kant dus minder aanbod, maar aan de andere kant,  vanwege een groeiende bevolking meer vraag naar huisvesting. Kortom de huizenmarkt raakt nog meer in het slop en de woningnood wordt daarmee nog schrijnender.

Daarbij zakken de Nederlandse huizenprijzen nu al enkele maanden op rij, waardoor mensen minder bereid zijn hun huis nu te verkopen of door te stromen.

De Nederlandse huizenmarkt is namelijk extreem gevoelig voor  stijgende (hypotheek) rente, omdat de Nederlandse hypotheekschuld tot één van de hoogste van Europa behoort en ruim 85 % van de huizen belast is met een hypotheek.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in Nederland is in het eerste kwartaal van 2023 : € 394.000,-- een daling met 3,6% ten opzichte van het 4e kwartaal 2022.

Op jaarbasis daalde de gemiddelde verkoopprijs in het vierde kwartaal 2022 met 6%. In het eerste kwartaal 2023 komt de daling uit op 8,2% op jaarbasis (volgens cijfers van het NVM)

Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod. Maar daar staat een gestegen hypotheekrente tegenover die doorwerkt in een  hogere netto maandlast. Een te grote groep lukt het nog niet om goed voet aan de grond te krijgen op de koopmarkt.

Hoe ontwikkelen de huizenprijzen zich in het buitenland ?

Q4 – 2022 vergeleken bij Q4 – 2021 (House Price Index, eurostat)

België      + 4,7 %
Duitsland      - 3,6 %
Frankrijk      + 4,9 %
Hongarije    + 16,5 %
Italië    +   2,8 %
Oostenrijk    +   7,9%
Portugal    + 11,3 %
Spanje    +   5,5 %
Tsjechië    +   6,9 %
Zweden    –   3,7 %

 


Overweegt u ook vestiging en/of aankoop van een (tweede) huis in het buitenland ?

Lees er alles over in de serie informatie-handboeken

Wonen en kopen in ….  van uitgeverij Guide Lines 

Onmisbare onafhankelijke juridische, fiscale, financiële en praktische informatie over emigreren, investeren en (ver)koop, (ver)huur & (ver)bouw van onroerend goed in het buitenland.

Alles wat u wilt én moet  weten voor de juiste beslissing.

Ontdek de mogelijkheden en vermijd de valkuilen

Overzicht landen-handboeken:

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/c-2702948/landenpublicaties/

Boeken zijn ook te bestellen via de boekhandel of bol. com 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 eenhuisinhetbuitenland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel